Festivaalivuosi 2010
Kokemäenjoen suistoalue muuttui rytmimusiikin kiihkeätempoiseksi kohtaamispaikaksi 45. kerran Pori Jazz -festivaalin ajaksi 17.-25. heinäkuuta.
Festivaaliohjelman rakentamisesta vastasi uusi tiimi: Tuomas Kallio, Markus Partanen ja Teppo Mäkynen. Ohjelmassa näkyikin uusia painotuksia ja tavoitteita: kotimaisen jazzin osuutta isommaksi, sunnuntain Kirjurinluoto Arenan konsertista vahvempi ja kahden isoimman iltakonserttipaikan profiilit erilaisiksi. Tavoitteissa onnistuttiin hyvin, ja erityisesti Otava Factory löysi kolmantena vuonna sekä puitteensa että yleisönsä. Myös Kirjurinluoto Arenan aikataulutusta testattiin, sillä lauantain 24.7. pääesiintyjä Massive Attack halusi soittaa mahdollisimman pimeässä, jotta taiteellinen valoshow näkyisi paremmin. Konsepti osoittautui toimivaksi ja viimeiset soundit kuultiin vasta klo 23 jälkeen.
Kesän ohjelmassa loistivat mm. kulttimaineessa oleva raplegenda Gil Scott-Heron, soul- ja funk-yhtyeet Mayer Hawthorne & The County sekä kovassa vireessä ollut Sharon Jones & The Dap-Kings. Jazznimistä nousivat esiin mm. Melody Gardot, Tomasz Stanko Quintet, José James ja Lee Konitz, pop/rockin legendoista taas Toto, John Fogerty, Jeff Beck, laulaja/lauluntekijä Tori Amos ja yleisön villinnyt hip hop -tuottaja N.E.R.D. Esiintyjäryhmiä oli yhteensä 129. Ohjelmisto oli jazzvoittoinen; 2/3 musiikista luokiteltiin jazzin kategoriaan.
Jazzkatu on yksi festivaalin ikuisista kehityskohteista. Kesällä 2010 se uudistui näyttävästi niin ruoka- ja tuotevalikoiman kuin puitteidenkin osalta, ja erityisesti visuaalisuuteen panostettiin. Pori Jazz 66 ry ulkoisti festivaalin oheistuotteiden myynnin uudelle kumppanille, Innoflame Oy:lle, joka uudisti konseptia onnistuneesti. Myös yhteistyökumppanien melko vakiintuneeseen joukkoon saatiin parin vaikean vuoden jälkeen muutama uusi kumppani.
Pori Jazz kipusi piirun verran odotettua parempiin lipunmyyntilukuihin. Festivaali keräsi 155 000 kokonaisyleisön, joista ilmaiskonserteissa kävi 95 000 kuulijaa ja maksullisissa konserteissa 60 000 kuulijaa. Kokonaiskonserttimäärä oli 116, josta maksuttomia oli lähes 70 % eli 80 kappaletta, ja loput 36 maksullisia. Käytössä olivat tutut 12 konserttipaikkaa Kirjurinluoto Arenasta LP45!:n ja Otava Factoryn kautta Porin Teatteriin ja Ultra Music Nightsiin, Klubi-Klubbeniin ja Gardeniin, Cafe Jazziin, Radio Nova Stageen ja uuteen Apollo Stageen. Lisäksi Kirjurinluodon vanhassa puistossa sijaitsevat Lokki-lava ja Pelle Hermannin puisto olivat Kids Festivalin konserttipaikkoina.
Pori Jazz Kids Festivalin teemana olivat eksoottiset rytmit ja soittimet. Lastenfestivaalilla nähtiin ennätysmäärä tapahtumia, jotka todistivat jälleen, että Kids Festival on tärkeä sekä lapsille ja nuorille että yleisölle ja se tuo Poriin rytmimusiikin harrastajia myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Reilusta 90 tapahtumasta 25 oli konserttia ja loput mm. musiikki- ja soitinpajoja sekä muskareita. Kids Festival oli osa EU:n kulttuuripääkaupunki Istanbulin ”Istanbul – Pori Music Networking 2010” -hanketta.
Vuoden taiteilijaksi valittiin vibrafonisti Panu Savolainen (20). Festivaalijulisteen suunnitteli Kustaa Saksi.