Festivaalivuosi 1970

Viidennet Porin kansainväliset jazzjuhlat järjestettiin heinäkuun 17. – 19. vuonna 1970.

Viitenä ensimmäisenä vuonna konsertteja järjestettiin ja koko yhdistystä johdettiin korvakuulolta: onnistuttiin, joskus tehtiin erehdyksiä mutta aina opittiin. Sekä järjestelyissä että itse festivaalissa oli kotoinen, käsintehdyn maku. Kaikki tehtiin edelleen talkootyönä.

Kesän 1970 festivaali oli viimeinen ”ensikauden” jazzjuhlista. Yleisölle uutta aikaa enteili silloin käyttöön otettu ponttoonisilta Etelärannasta Kirjurinluotoon; sitä ennen saareen pääsi vain lautoilla tai veneillä.

Jatkuvasti kasvaneet yleisömäärät puolestaan saivat järjestäjät miettimään organisaationsa kehittämistä, mutta myös sellainen vaihtoehto, että juhlien järjestäminen olisi lopetettu, oli esillä. Päätettiin jatkaa.

Maaliskuussa julkistetun Pori Jazzin ensimmäisen ylei­sö­tutki­muksen mukaan valta­osa vastaajis­ta kannatti pi­täytymistä jaz­ziin, jos­kin festivaa­lin maustaminen bluesilla sai melkoises­ti kanna­tus­ta.

Järjestäjät odottivat yh­teensä 15 000 kävijää. Synkät sadepilvet roikkuivat taivaalla koko fes­tivaalinalusvii­kon. Vasta perjantai-il­tapäi­väl­lä taivas selkeni. Festivaali kuitenkin toi ennätysyleisön: eri tapahtumiin ostet­tiin noin 17 000 lippua. Musiikin tason suhteen jazzkriitikot olivat yhtä mieltä: vuosi jäi edeltäjäänsä vaisummaksi. Koti­maisten esiinty­jien osuus sai voimakasta kiitosta, mutta ulko­maisten esityksiin ei oltu tyyty­väisiä.

Vuoden  festivaalijuliste