Sakari Kukko Virret-kvartetti

(FIN)

Saksofonisti Sakari Kukko on todellinen musiikin ladunaukaisija. Itse asiassa hän yhdisteli jazzia, suomalaista kansanmusiikkia ja muiden kulttuurien musiikkeja jo kauan ennen kuin kukaan oli kuullut termistä ’maailmanmusiikki’. Ensiesiintymisestään 70-luvun alussa lähtien Kukko on jatkanut raja-aitojen kaatamista.

Vuonna 1974 fonisti perusti ’Piirpauke’-yhtyeen, josta oli tuleva yksi kansainvälisesti arvostetuimmista suomalaisista kokoonpanoista. Tähän mennessä Piirpaukelta on julkaistu 21 albumia. Kuitenkaan Kukon ura ei alkanut siitä. Piirpauken aloittaessa Kukko oli jo työskennellyt rivimuusikkona ja soittanut mm. Ogeli Big Bandissä, sekä Tapiola Big Bandissä.

Maagisten ja omaperäisten kansanmusiikkisovitustensa lisäksi Kukko on työstänyt myös mm. Beethovenin, Shostakovichin, Schubertin, sekä de Fallan teoksia radikaalilla tavalla. Vuonna 1985 Kalevalan täyttäessä 150 vuotta Kajaanin kaupunki tilasi Kukolta teoksen (Villi Itä) juhlavuoden kunniaksi.

Vuonna 2001 Kukko julkaisi juhlallisen kvartettialbumin Virret. Pohjoisiin virsiin perustuva levy sai massiivisen menestyksen sekä kaupallisesti että taiteellisesti. Samalla areenalla vierailtiin myös vuonna 2003 ’Joulu’-levyn myötä. Jouluvirsiin perustuvasta teemalevystä tuli niinikään hitti. Molemmilla levyillä Kukon lisäksi soittaa Samuli Mikkonen trio: Samuli Mikkonen (piano), Ulf Krokfors (basso) ja Mika Kallio (rummut).

Sakari Kukolle myönnettiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 1976.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Kallio Mika
drums
Krokfors Uffe
bass
Kukko Sakari
sax, flute
Mikkonen Samuli
piano, rhodes

Esiintymiset vuonna 2013

Päivä
Aika
Paikka
19.07.2013
21.00
Keski-Porin Kirkko