Iiro Rantala - Lars Danielsson - Wolfgang Haffner Super Trio

(FIN/SWE/GER)

Tehtyään ensin mittavan päivätyön Trio Töykeiden kanssa levyttäen ja maailmaa kiertäen, pianisti Iiro Rantala on sittemmin avautunut moneen suuntaan soittamalla sekä useissa eri seuroissa, että soolona. Porissa hän esittelee uuden eurooppalaisen Super Trionsa, jossa ovat mukana Saksan ykkösrumpali Wolfgang Haffner ja ruotsalainen mestaribasisti Lars Danielsson. Materiaalia riittää, kun kolmikon jokainen jäsen on äskettäin julkaissut levyn. Rantalan ylistetty My History of Jazz saanee seuraa Danielssonin Liberetton ja Haffnerin Heart of The Matterin kappaleista.

Pianojazz elää nyt renessanssia, kiitos aihetta uudesta vinkkelistä lähestyvien bändien, kuten esimerkiksi Bad Plus ja Vijay Iyer Band. Rantala oli kuitenkin perinteen kimpussa jo aikaisemmin peuhaten sen sokkeloissa iiromaisella oivalluksella, huumorilla ja energialla, kuin kärppä kiveliössä. Häntä voi sanoa uuden aallon pianojazzin kummisedäksi. My History of Jazz perustelee väitteen järjestelemällä palikat uusiin asentoihin niin Bachin Goldberg-variaatioissa kuin Monkin, Ellingtonin ja Weillin sävelmissä, omista sävellyksistä puhumattakaan.

Kovissa kehissä testatuilla Danielssonilla (mm. John Scofield, Charles Lloyd) ja Haffnerilla (mm. Al Cohn, Nils Landgren) on molemmilla niin pitkä oma katalogi, ettei niiden ihmeisiin ehdi viikossa paneutua. Aloittaa kannattaa yllämainituista, uusimmista ACT-levymerkin albumeista.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Danielsson Lars
bass
Rantala Iiro
piano
Wolfgang Haffner
drums

Esiintymiset vuonna 2013

Päivä
Aika
Paikka
21.07.2013
12.00
Kirjurinluoto Arena
20.07.2013
21.00
Porin Teatteri