Bobo Stenson solo

(SWE)

“Soitostani on tullut yksinkertaisempaa ja täsmällisempää. Saan ilmaistua selkeämmin ja suoremmin sen, mitä haluan sanoa”, ruotsalainen mestaripianisti toteaa tyylistään, joka on aina pohjimmiltaan ollut varsin lyyrinen. Nyt pääsemme uppoutumaan sen syvimpään olemukseen, kun mies esiintyy soolona.

Västeråsissa 1944 syntynyt Bobo Stenson aloitti pianonsoiton klassisella musiikilla 5-vuotiaana, mutta innostui teini-iän kynnyksellä bluesista ja jazzista, josta tuli hänen omin musiikillinen kielensä. Toki hän yhä soittaa mieluusti myös Bachia. Stenson onnistui jo varhain kehittämään oman tyylin, vaikka otti vaikutteita monilta pianisteilta, kuten Chick Corealta ja Keith Jarrettilta. 60-luvun lopulla Stenson säesti paljon vierailevia amerikkalaisia, kuten Sonny Rollinsia, Stan Getzia, Gary Burtonia ja työskenteli tiiviisti myös Ruotsiin muuttaneen trumpetisti Don Cherryn kanssa. Siinä vaiheessa Stenson koko lailla määritteli modernin ruotsalaisen jazz-pianismin.

70-luku oli intensiivistä aikaa: Stenson kiinnitettiin maineikkaalle ECM-merkille ja hän aloitti pitkäikäisen trion norjalaisten Arild Andersenin sekä Jon Christensenin kanssa. Rena Rama oli toinen pitkäikäinen yhtye, kuten myös Bobon nykyinen trio Anders Jorminin ja Jon Fältin kanssa. Stensonilla on useita muitakin trionsa ympärille rakennettuja projekteja. Jan Garbarekin, Charles Lloydin ja Tomasz Stankon kanssa Stenson on levyttänyt ja esiintynyt usein. Hänen uusin albuminsa on ECM:n viime vuonna julkaisema triolevy Indicum.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Stenson Gustav

Esiintymiset vuonna 2013

Päivä
Aika
Paikka
20.07.2013
21.00
Porin Teatteri