Amadou & Mariam

(MALI)

Musiikillisesti maailman merkittävimpiin maihin lukeutuva Mali pursuaa loistavia musiikintekijöitä, mutta Amadou & Mariam sijoittuvat kovassakin seurassa huipulle. Sokea pariskunta on tärkeä ”vientituote” köyhälle maalle: heidän soul-, rock- ja folk-aineksilla ryyditetylle afrikkalaiselle bluesilleen on vaikea jäädä kylmäksi. Ikiaikaisista juurista nouseva musiikki syleilee modernimpia jälkeläisiään omaa luonnettaan myymättä. Lopputulos on rikas, ajaton ja sanomattoman sielukas, ja tietysti tanssittava.

Laulaja-kitaristi Amadou Bagayoko ja laulaja Mariam Doumbia tutustuivat Malin Sokeiden Nuorten Instituutissa. Mentyään naimisiin 1980 pariskunta alkoi tehdä musiikkia yhdessä saavuttaen pian mainetta sekä kotimaassa, että naapurivaltioissa. Muutettuaan Norsunluurannikolle 1986 he tekivät useita kasettialbumeja ja tutustuivat Stevie Wonderiin, jonka avulla he saivat keikkoja festivaaleille.

Pariisiin 1996 siirryttyään pariskunta sai levysopimuksen Polygramilta. Peli siirtyi ykkösdivisioonaan, kun maailmanmusiikkitähti Manu Chao tuotti klassikoksi muodostuneen, 2005 julkaistun albumin Dimanche à Bamako. Sittemmin musiikkipalkintoja eri maissa voittanut ja moniin hyväntekeväisyysprojekteihin osallistunut pariskunta on työskennellyt mm. Damon Albarnin, U2:n ja Scissors Sistersin kanssa. 2009 Pink Floydin David Gilmour soitti heidän kanssaan kokonaisen keikan. Viimevuotisella upealla Folila-albumilla vierailevat Santigold, TV on the Radio ja Bertrand Cantat.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Abadi Yvo
drums
Avot Charles-Frederik
keyboards
Bagayoko Amadou
guitar, lead vocal
Dembele Boubagar
percussion
Doumbia Aminata
Chorus
Doumbia Mariam
lead vocal
Tounkara Woridio
Chorus
Tribert Christopher
bass

Esiintymiset vuonna 2013

Päivä
Aika
Paikka
21.07.2013
12.00
Kirjurinluoto Arena