Robert Randolph & the Family Band

Sacred steel-tyylin johtava edustaja, jota fanittavat mm. Buddy Guy, Eric Clapton, John Mayer ja Susan Tedeschi. Kuusihenkisen bändin kolme jäsentä tulee Randolphin perheestä. Tähtenä loistaa ”pedal steel-kitaran Jimi Hendrix”: Robert Randolph.

Sacred steel on mustan amerikkalaisen helluntaikirkon gospelia, jossa tavanomaisesta poiketen soitetaan steel-kitaraa. Lajin vahvin alue on Florida, mutta Family Band tulee New Jerseystä. Yhtye on Robertin johdolla lähtenyt kehittämään tyyliä ottamalla siihen sävelmiä ja elementtejä maallisesta rockista, bluesista, funkista, soulista ja countrysta, lajin juuria kuitenkaan hylkäämättä.

Sacred steel, ja etenkin Robert Randolph, tuli suuren yleisön tietoisuuteen vasta 2001, kun kosketinsoittaja John Medeski (Martin & Wood) pyysi Robertin itsensä ja North Mississippi All Starsin seuraksi The Word-levylle. Samaan aikaan New York Times ylisti Family Bandin keikkaa. Pian bändi soittikin kirkkojen sijaan klubeissa ja stadioneilla nimekkäitä rock/blues-artisteja lämmittäen.

Yhtyeen neljäs albumi We Walk This Road (2010) osoittautui erityisen merkittäväksi pelkästään gospelia kuunnelleelle Robertille, kun tuottaja T-Bone Burnette tutustutti hänet perin pohjin afro-amerikkalaisen musiikin maallisiin juuriin ja Hendrixin kaltaisiin virstanpylväisiin. Nykyään Family Band soittaakin omien kappaleiden joukossa niin Purple Hazea kuin Blind Willie Johnsonin If I Had My Wayta.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Haas Bret
keys
Morgan Danyel
bass, vocals
Randolph Marcus
drums
Randolph Robert
pedal steel guitar, guitar, vocals

Esiintymiset vuonna 2012

Päivä
Aika
Paikka
22.07.2012
11.00
Kirjurinluoto Arena
21.07.2012
21.00
Kulttuuritehdas Kehräämö