Elton John

Artisteja tulee ja menee, mutta Elton John on jo 40-vuotta ammentanut bluesin, rockin, soulin, countryn ja popin ristisiitoksesta lukemattomia hittejä, joiden tarttuvat melodiat tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Opiskeltuaan ensin Lontoon Royal Academy of Musicissa Reginald Dwight aloitti ammattipianistina Bluesologyssa 60-luvun alussa. Bändin vokalisti oli raspikurkku Long John Baldry ja fonia soitti myöhemmin Soft Machineen siirtynyt Elton Dean. Heidän nimistään Elton muovasi taiteilijanimen soolouralleen.

1967 hän tutustui lyyrikko Bernie Taupiniin. Herrojen kemia toimi niin hyvin, että pian he tekivät lauluja DJM-yhtiössä monille pop-laulajille. Ikivihreän Your Songin sisältäneen kakkosalbumin, Elton John, ilmestyessä parivaljakon yhteistyö oli hioutunut sellaiseksi, että he saivat laulun valmiiksi parissa tunnissa. Seuraavina kuutena vuotena he tekivät käsittämättömät 14 menestysalbumia, mm. Tumbleweed Connectionin, Madman Across The Waterin, Goodbye Yellow Brick Roadin ja Cariboun. Yhteistyö taukosi muutamaksi vuodeksi vain jatkuakseen taas 1980 vuodesta eteenpäin. Heidän tribuuttinsa Prinsessa Dianalle (Kappale kirjoitettiin alunperin Marilyn Monroen muistolle), Candle In The Wind (1997), möi yli 33 miljoonaa kappaletta.

Tasaisesti levyttävän Sir Eltonin (1998 lähtien) live-tahti on rankka: 2009 hän esiintyi 92 kertaa ja hänen Red Piano Shownsa osoittautui Las Vegasissa niin suosituksi, että kolmen vuoden jälkeen se kiinnitettiin uudestaan, kaikkiaan 241 kerraksi. Viime vuonna Elton ja Bernie julkaisivat edellisen idolin, Leon Russellin, kanssa hienon yhteisalbumin The Union, joka nosti rikollisen unohdetun amerikkalaisen ansaitusti taas parrasvaloihin.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Banks Lisa
vocals
Birch Bob
bass
Bullard J Kim
keys
Hauser Stjepan
cello
Johnstone Davey
guitar
Mahon John
percussion
Olsson Nigel
drums
Parmet DC
Stone Rose
vocals
Sulic Luka
cello
Vega Tata
vocals
Witherspoon Jean
vocals

Esiintymiset vuonna 2011

Päivä
Aika
Paikka
16.07.2011
12.00
Kirjurinluoto Arena