Juhani Aaltonen Quartet

(FIN)

modern jazz

Tuhat tenoristia tarttui torviinsa 50/60-lukujen taitteessa Coltranen innoittamana, mutta vain harvat omaksuivat häneltä sen spirituaalisen asenteen, joka viime kädessä tekee Tranen musiikista kuolematonta. Juhani Aaltonen kuuluu tähän harvalukuiseen joukkoon. Ketään jäljittelemätön puhaltaja on vanhetessaan kaivautunut yhä syvemmälle jazzin ytimeen. Siinä tehtävässä nykyinen kvartetti onkin loistava työkalu. Se keskittyy olennaiseen, kuten sattuvasti nimetty Conclusion-albumi täyteläisellä kypsyydellään todistaa.

Ylellisen täyteläisen ja sielukkaan tenorisoinnin omaava Junnu on suomalaisen jazzin kivijalkoja, joka on aina taistellut lajin etulinjassa, usein läheisten ystäviensä Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Edward Vesala -vainaan kanssa, ja myös Tasavallan Presidentin rockimmassa kyydissä. Paljon huiluakin soittavan Aaltosen albumit, kuten Etiquette, Strings ja Strings Revisited, ovat lähes järjestään klassikoita.

Tässä kvartetissa rytmiä vaalii Junnun vanha aisapari Reiska Laine, toinen suomi-jazzin kivijalka. Soolotyöstä isoihin orkestereihin yltävä Uffe Krokfors hoitaa bassotontin, kosketinvelvollisuuksien ollessa Vesalan Sound & Furyssa koulitun Iro Haarlan huomassa. Pariskunta Krokfors/Haarla tunnetaan myös erinomaisina säveltäjinä. He soittavat yhdessä useammassakin yhtyeessä.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Aaltonen Juhani
ten.sax
Haarla Iro
piano
Krokfors Uffe
bass
Laine Reiska
drums

Esiintymiset vuonna 2010

Päivä
Aika
Paikka
23.07.2010
21.00
Otava Factory