Booker T. Jones

(US)
R&B, soul, funk, rock

Multi-instrumentalisti, tuottaja, sovittaja ja lauluntekijä on soulin, funkin ja R&B:in legenda, jonka jääkylmä urkusoundi nipin napin pidäteltyä jännitettä uhkuvassa Booker T. & The MG’sin Green Onionsissa on edelleen ylittämätön näyte dynamiikasta ja minimaalisin elein tuotetusta maksimaalisesta tunnelatauksesta.

Booker T. Jones (synt. 1944) varttui Tennesseen Memphisissä musiikin ihmelapsena soittaen oboeta, saksofonia, pasuunaa ja koskettimia. Green Onions -instrumentaalin hän sävelsi koululaisena 1962. Siitä tuli heti hitti.

Siihen aikaan harvinaisesti mustia ja valkoisia muusikoita sisältäneestä MG’sistä tuli vastasyntyneen Stax-yhtiön housebändi, joka soitti taustoja mm. Eddie Floydille, Otis Reddingille ja Albert Kingille. Jones myös sävelsi heille. Samaan aikaan hän opiskeli Indianan yliopistossa klassista sävellystä ja musiikinteoriaa.

Siirryttyään Kaliforniaan 1970 hän tuotti mm. Priscilla (ex-vaimo) ja Rita Coolidgea, Bill Withersiä ja Willie Nelsonia ja nousi itse listoille 1981 soololevytyksellä I Want You. Hänen urkujaan ja pianoaan on kuultu monien erityyppisten artistien takana Ray Charlesista Neil Youngiin ja Natalie Merchantiin. Jones valittiin R&R Hall of Fameen 1992 ja hän sai elämäntyöstään Grammyn 2007.

Kokoonpano

Nimi
Instrumentti
Booker T
B-3 organ
Darian Gray
drums
Mark Ford
guitar
Ronnie James Weber
bass
Troy Gonyea
guitar

Esiintymiset vuonna 2009

Päivä
Aika
Paikka
18.07.2009
21.00
Otava Factory
17.07.2009
15.00
Kirjurinluoto Arena