1988*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1988_brecker.jpg [1] => ./images/1988_neumann_brown.jpg [2] => ./images/1988_santana.jpg [3] => ./images/1988_teukka_aretha.jpg [4] => ./images/1988_watts_benson.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1988.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1988

Vuonna 1988 oli vuorossa 23. festivaali, ja se pidettiin 9. - 17.7.

Festivaalla esiintyi noin 80 eri kokoonpanoa 13 konserttipaikassa. Esiintyjistä mainittakoon Eartha Kitt, Carlos Santana ja Wayne Shorter, Wayne Horovitz ja Odean Pope.

Vuoden jazztuotemallistoon kuuluivat trendikkäät collegepaidat ja -housut, väreinä musta ja mintunvihreä. Tuotteita mainostettiin houkuttelevasti:

"Ole ajassa kiinni! Kanna jazzkansan tunnuksia! Näyttäydy jazzvetimissä!".

Ohjelmapoliittisesti Pori Jazz 1988 merkitsi lopullista siirtymistä muiden kansainvälisten jättifestivaalien tyyliin: jazzmusiikin rinnalle ja osittain ohi nostettiin laajoja väkijoukkoja kerääviä muiden musiikinalojen supertähtiä.

Ja jazzkriitikot reagoivat. Aamulehden Erik Ahonen ja Esa Sirkkunen totesivat otsikon "Pori varman viihteen armoilla" alla: "Käteen tästä kaikesta jäi varmuus siitä, että perinteisenä kulttuuritapahtumana Pori Jazz on siirtymässä muistojen joukkoon" (AL 18.7.88).

Jazzillisesta panoksesta kiiteltiin yleisesti Hancock-Brecker-kvartettia, Illinois Jacquetin big bandia ja Joe Zawinulin ryhmää. Jamien todettiin tuhoutuneen lähinnä kiinnostumattoman ja kovaäänisesti lörpöttelevän yleisön takia, ja niiden virallista muuttamista konserttimaisiksi klubi-illoiksi ryhdyttiin harkitsemaan.

Vuoden uutuus Ultra Music Meeting otettiin hyvin vastaan. Jazzkriitikoiden kiitos oli varauksetonta, ja tapahtuman todettiin pelastaneen Porin maineen. UMM lievitti selvästi viihteen megatähtien mukanaolon aiheuttamaa tyytymättömyyttä.

Pori Jazz käytti kaupungin kaikkia mahdollisia konserttipaikkoja, mutta tilaa ei vieläkään ollut riittävästi. Kokeilut viedä osia ohjelmasta Porin ulkopuolelle eivät antaneet hyviä tuloksia. Raumaa oli kokeiltu parina vuonna, ja nyt Harjavaltaa yhtä huonoin tuloksin.

Sunnuntain jättiyleisön jälkeen festivaalilippuja oli myyty osapuilleen 40 000 kpl, ja eri tilaisuuksien yhteenlaskettu yleisömäärä nousi lähes 60 000 henkeen. Suuri väkimäärä käytti suuren määrän rahaa. Ja olisi kenties käyttänyt vielä enemmän, ellei kaupungin kaikista pankkiautomaateista olisi loppunut käteinen jo lauantaina.

© Copyright Pori Jazz