2008*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2008_fiilis_lp.jpg [1] => ./images/2008_ilmakuva_santana.jpg [2] => ./images/2008_kumiveneet_arena.jpg [3] => ./images/2008_rennosti_arenalla.jpg [4] => ./images/2008_vauva_ja_luurit.jpg [5] => ./images/2008_wau_mitka_juhlat.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2008.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2008

Soulia, funkia ja r&b:tä eri vuosikymmeniltä (27.3.2008)

Pori Jazzin ohjelmaan on viime vuosina kuulunut vahva soulin, funkin ja r&b:n edustus, eikä tuleva kesä tee poikkeusta. Maineikas Tower of Power tarjoaa Porissa verevän sekoituksen funkia, soulia ja jazzia. Jo vuonna 1968 perustettua kokoonpanoa johtaa edelleen sen perustajakaksikko tenorisaksofonisti Emilio Castillo ja baritonisaksofonisti Stephen "Doc" Kupka. Kokoonpanossa on mukana alkuperäinen basisti Rocca Prestia sekä lähes alusta lähtien mukana ollut rumpali David Garibaldi. Yhtyeen laulajana on Larry Braggs. Tower of Powerin tavaramerkki on alusta asti ollut tiukka torvisektio, jonka trumpetistit soittavat riffejä yhteen svengaten ja täsmällisesti kuin sveitsiläinen kello.

Souliin ja muuhun mustaan musiikkiin keskittynyt Stax-levymerkki juhlii 50-vuotista taivaltaan. Tasavuosien kunniaksi Stax kokoaa artisteistaan Stax Records Soul Revue -juhlakiertueen, jossa suuren soul-orkesterin solisteina laulavat William Bell, N'Dambi ja The Soul Children. Newyorkilainen laulaja Sharon Jones & The Dap-Kingsin syvä soul ja leikkaamaton funk ovat todellista herkkua 1960- ja -70 lukujen Stax-soulin ystäville. Sharonin on maininnut esikuvakseen ja innoittajakseen muun muassa Amy Winehouse, joka innostui yhtyeen soundista niin paljon, että kiinnitti Dap-Kings -yhtyeen Grammy-palkitun Back to Black albuminsa studiomuusikoiksi. Sharon Jones laulaa Lou Reedin Berlin dokumentilla, jota esitetään parhaillaan elokuvateattereissa Suomessa. Sharon Jones näyttelee myös Denzel Washingtonin tähdittämässä The Great Debator -elokuvassa.

Brittien parhaisiin laulajiin ja lauluntekijöihin lukeutuva Joan Armatrading liikkuu kypsän popin ja intiimin soulin välimaastossa. Viimeisemmällä Into the Blues -albumillaan hän lähestyy onnistuneesti myös perinteistä bluesia. Englannin kuningattaren Elisabeth II:n ritariksi lyömä Joan Armatrading on esiintynyt muun muassa Nelson Mandelan syntymäpäivillä, ja hän toimii aktiivisesti hyväntekeväisyysjärjestöissä. Joan Armatrading on vihitty Birminghamin yliopiston musiikin kunniatohtoriksi. Tower of Powerin alkuperäinen saksofonisti Lenny Pickett tulee Poriin UMO:n kanssa ja tarjolla on taatusti svengaavaa soul/funkia. Pickett erosi Tower of Powerista 1980-luvun vaihteessa ja muodosti NBC television maineikkaan "Saturday Night Live" -kokoonpanon. Yhdysvaltalainen r&b- ja soul-laulaja Ryan Shaw viihtyy omien kappaleidensa ohella myös perinteisissä soul-klassikoissa kuten esimerkiksi Wilson Pickettin ja Bobby Womackin materiaalissa. Hän oli tänä vuonna ehdolla Grammy-palkintoon sarjassa paras perinteisen r&b :n laulaja. Soul/funkia edustaa myös espanjalainen The Sweet Vandals -yhtye, jonka laulusolistina on Mayka Edjo. Poikkitaiteellisella ja suomalais-afrikkalaisella tavalla soulia, jazzia ja r&b:tä lähestyy Alvar Gullichsenin johtama Groovy Eldorado. Toinen mielenkiintoinen kotimainen soul/r&b -nimi on laulaja Vesa Rain.

© Copyright Pori Jazz