1999*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1999.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1999

Yhä useampi jazztuoppi päätyy kierrätettäväksiJukkapekka Varjonen SK 1.11.1999

Pori Jazz ry:n on syytä olla tyytyväinen viime kesään, kun mittatikuksi otetaan festivaalien ympäristöystävällisyys. Suunta on ollut parempaan, alustavan raportin mukaan esimerkiksi alue on yleisesti siisti ja kertakäyttötuoppien kierrätysaste on noussut 65 prosenttiin. Suurempi ongelma on se festivaalien ympärille keräytynyt oheistarjonta, joka ei varsinaiseen jazziin liity. Näillä pienyrittäjillä eivät ympäristöarvot aina välttämättä ole päällimmäisenä mielessä.
- Varsinainen jazztapahtuma on parantunut. Ympärille syntyneet oheistapahtumat ovat hankalia, sillä ne ovat rönsyilleet hallitsemattomina. Niihin kiinnitämme jatkossa tarkemmin huomiota, pohtii kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Lankiniemi.

Jokainen festivaalikävijä jätti jälkeensä noin puoli kiloa kiinteää sekajätettä, kun ruotsinlaivamatkustajan vastaava lukema on 0,9 kiloa ja Kööpenhaminan Tivolin vieraan 0,4 kiloa. Kokonaisuudessaan kesän jazzfestivaalien tuoma lisäys Porin keskustan jätemäärään oli vuoden 1997 tasoa, eli noin 40 tonnia.
Pori Jazzille tutkimuksen tehneen Jaakko Pöyry Consultingin mukaan festivaalien jätehuollossa on tapahtunut moninaisia parannuksia. Jazzien yleisilmeeseen kuuluvat mukimikot, stobeparkit ja uudet kontit keräystuopeille. Biojätehuoltoa on kehitetty ja lasille ja metallille on erilliskeräys. Alueella on entistä enemmän roska-astioita ja VIP-kylässä on puiset ruokailuvälineet. Jazzyhdistyksen päätös valikoida myyjät entistä paremmin näkyy myös siisteydessä. Ratkaisu vähentää pikkukojuja ja siirtyä suurempiin kokonaisuuksiin on ekologisesti hyvä valinta.

Festivaalien plussapuolelle voidaan myös merkitä kertakäyttötuoppien keräys- ja kierrätysasteen nousun 65 prosenttiin, mikä tarkoittaa 1 200 kiloa mukeja. Puhdasta pahvia vietiin keräykseen noin 1 000 kiloa. Biojätettä saatiin talteen huomattavasti aiempaa enemmän, noin 3 000 kiloa. Konsulttiyhtiön raportin mukaan yleinen siisteys on lisääntynyt, Kirjurinluoto on siivottu ripeästi konsertin jälkeen.
Miinuksiakin löytyi. Roskat vedessä Taavinsillan Kirjurinluodon päässä ulpukoiden keskellä ei ilahduttanut jazzhavainnoitsijaa. Myös jätteiden lajittelu ja keräys Kirjurinluodossa toimi kauttaaltaan heikosti, vaikka siivoustiimit tekivätkin hyvää työtä.

© Copyright Pori Jazz