1999*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1999.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1999

Tulos tyydyttiJarmo Huida 19.7.1999

Jos pelkkiin numeroihin tuijotetaan, kuittaa Pori Jazz 99 20 miljoonan markan menonsa 60 000 myydyllä lipulla. Sen verran odotettiin ja sen verran saavutettiin. Kirjurinluodon konsertit keräsivät kukin noin 10 000 kävijää, WORKSopin tulos oli vähän epätasaisempi, ensimmäinen viikonvaihde heikonpuoleinen, ja klubit ja muut soittopaikat olivat likipitäen täysiä.

Taiteelliseenkin antiin ainakin järjestäjät olivat tyytyväisiä. Suuria kysymyksiä herätti vain haudan partaalla hoippunut blueslegenda Johnny Winter, jonka läsnäolon taiteellinen johtaja Jyrki Kangas kuittasi sillä, että legenda tuli esiteltyä. Heiltä ei voi odottaa samaa suorituskykyä kuin parhaina päivinään, jolloin he eivät vielä olleet legendoja.

Toisaalta Pori Jazz on esitellyt parempikuntoisempiakin legendoja, jopa tänä vuonna - ja vanhempia. Vaikkapa koko tilaisuuden päättänyt soulpappa Ray Charles.

Ensi vuonna Pori Jazz ottaa jälleen käyttöön uusia soittolavoja. Nyt käytössä olleita telttoja pidetään väliaikaisratkaisuina. Rahat laitetaan mieluummin tiloihin, joista on iloa pidempään. Kesällä 2000 sellainen on varmuudella ainakin Promenadikeskus, jonne luvataan kunnollisia kuuntelukonsertteja, jossa ruokailemaan tullut väki ei anna suunvuoroa artistille. Tänä vuonna tätä virkaa ajoi Porin teatteri, Promenadikeskus on tuplasti isompi.

Joka vuosi esitettyyn kysymykseen tarjonnan viihteellisyydestä Jyrki Kangas vastasi näin:
- Tänne pitää saada houkuteltua yleisöä mihin hintaan hyvänsä. On pakko tyytyä siihen, mikä on tunnettua, jotta väki saadaan liikkeelle, olkoon se sitten vaikka UB40.

Vuoteen 2001 ollaan valmistautumassa. Areena muuttaa festivaalin luonnetta ainakin fyysisesti, ehkä sisällöltäänkin. Artistitarjonnasta riippuu, miten konsertit tulevaisuudessa sijoittuvat. Kirjurinluotoa ei hylätä, mutta jotkut konsertit saatetaan siirtää areenalle.

- Sinne ei kuitenkaan synny tunnelmaa, ellei siellä ole 20 000 ihmistä. Kirjurissa se syntyy 10 000 kuulijalla, Jyrki Kangas sanoi.

© Copyright Pori Jazz