1999*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1999.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1999

1 X 2 viikon varmat ja valitutIlari Tapio SK 9.7.1999

Minne mennä ja minne ei? Kenet ottaa ja kenet jättää? Ottaako tuplana vai ollako kuittina?

Runsaudenpula on jazzmarkkinoiden sudenkuoppa, jonka voi koettaa kiertää ja yrittää ylittää viisaiden ystävien neuvoilla, tyhmien kriitikoiden vihjeillä tai kolikolla.

Varsinkin tänä vuonna kruuna ja klaava ovat käypää valuuttaa, sillä artistikaartissa ei ole James Brownin tai Phil Collinsin kaltaisia megamagneetteja. Niiden sijaan on paljon tasavahvoja kantakirjanimiä. Vuosituhannen ja vuosisadan päättymistä on joka tapauksessa viisasta juhlistaa 1900-luvun jaloimman herttuan hengessä. Amerikkalaisen Smithsonian-instituutin mestariorkesterin kunnianosoitus Duke Ellingtonille on suoritusta vaille valmis luksusjuhla lauantaina 17.7. WORKShopissa ja sunnuntaina 18.7. Kirjurissa.

Samat samettiset sanat toisen aatelisen kunniaksi voi lausua legendaarisen Lalo Schifrinin johtamasta BBC Big Bandista. Trumpetisti Jon Faddisin ja lyömäsoittaja Alex Acunan tähdittämä Gillespiana kajahtaa Kirjurissa lauantaina 17.7.

Modernin jazzin suurella vanhalla miehellä on ensimmäisen asteen Ellington-yhteys. Rumpali Max Roach aloitti uransa Duken orkesterissa ja jakoi sen jälkeen aikaa muun muassa Monkille, Milesille, Dizzylle ja Birdille. Riittääkö meriiteiksi? Kirjurissa Roach svengaa perjantaina 16.7. erikoisen vaskikvintetin kanssa.
Tenorisaksofonisti David Murray kuuluu Duken seuraajien hoviin levytettyään uuden big bandinsa kanssa sarjan Ellington-harvinaisuuksia. Rockinkin laitamilla seikkailleen Murrayn ison orkesterin voi odottaa lataavaan aiheesta tuoreita kuulokuvia torstaina Kirjurissa.

Miss Pori Jazz 1999 on mahtavaääninen Dianne Reeves. Ella Fitzgeraldin ja Sarah Vaughanin sielun sisar yhdistää putkiradioajan lämmön ja digitaalikauden tuoreuden valloittavammin kuin yhdeksän listatähteä kymmenestä. Hän hurmaa Sony Centerissä keskiviikkona ja teatterissa torstaina.

Viikon kaksi muuta jazzvarmaa ovat vanhan polven pianisti John Hicks ja vielä vanhemman polven basisti Ray Brown. Kummankaan pumput eivät takuulla yllätä, mutta eivät myöskään piiputa.

Jos puuttuvat Porista miljardiluokan latvatähdet, niin kesannolla on jazzin mielenkiintoinen aluskasvillisuuskin. On masentavaa, jos vaihtoehtomusiikin tyyssijan, Palmgren-opiston Knitting Factoryn tämänvuotinen alennustila jatkuu tulevinakin vuosina.

Pianisti Benny Greenin, kitaristi Russell Malonen ja basisti Christian McBriden kimppa pitäytyy modernin jazzin traditiossa, mutta rumpalittomalta triolta sopii sentään odottaa irtiottoja teatterissa perjantaina 16.7. sekä Kirjurissa lauantaina 17.7.

Tiiviimmin tässä ajassa operoi 8-kielisellä kitaralla ja persoonallisella tyylillä tuulettava Charlie Hunter. Kolmekymppistä crossover-kitaristia ja rumpali Leon Parkeria kannattaa kuunnella torstaina Tandemissa, perjantaina Sony Centerissä tai lauantaina Hotel Jazzissa.

Taito, tunne ja traditio ruumiillistuvat nuoressa miehessä myös, kun Kyle "Clintin poika" Eastwoodin kvintetti päästää kiihkeytensä irralleen. Perinnelankulta ponnistavan basistin debyyttialbumi lupaa Sony Centeriin torstaiksi laatujazzia.

Hauskaksi huulenheittäjäksi on hehkutettu huippulupaavaa australialaista trumpetistia James Morrisonia. Sarjanousijan professionalismille voi kallistaa korvaa ainakin Tandemissa ensi viikon perjantaina. Unohtaa ei sovi myöskään fonisti Jane Bunnettin & The Spirits of Havannan Kuuban matkaa. Lähdöt tapahtuvat keskiviikkona R&B Stagelta ja torstaina sekä perjantaina Carouselista.

Vanha herra Ray Charles on soulin, rhythm'n bluesin ja jopa countryn lämmin isähahmo. Hänen ensi viikon lauantain WORKShop-esiintymisensä sekä sunnuntaisen Kirjurin settinsä ainutlaatuisuutta kuitenkin hieman laskee viimekeväinen visiitti Espoon April Jazziin.

Myös saksofonisti David Sanborn on tuttu Suomen-kävijä. Uuden albuminsa valossa häneltä voi kuitenkin odottaa perjantaina 16.7. WORKShopissa ja lauantaina 17.7. Kirjurissa muutakin kuin tasalaatua. Sanborn osaa lopunaikojen Steely Danin koulukunnan eliittifuusion kuin lintu lentämisen.

Käheä-ääninen Marianne Faithfull tulkinnee isolla T:llä huomenna kahdessa teatterikonsertissa. Luvassa on uuden albumin aineistoa jopa rockmaailmassa poikkeuksellisen rankalla kokemuksella ja elinvoimalla ryyditettynä.

Rickie Lee Jones on Amerikan vastine Faithfullille. Kulkuriladyn maantien makuista jazz'n blues'n folkia on kaupan Kirjurinluodossa torstaina ja seuraavana päivänä Sony Centerissä
Entäpä kitaristit? Valkoinen virtuoosi Johnny Winter ei vesittelyä kaipaa, mutta trion kanssa torstaina WORKShopissa ja seuraavana päivänä Kirjurissa grillattavan bluesrockin paahtoaste on arvoitus. Selvempi tapaus on Robben Ford. Hän kepittää torstaina Winterin kanssa WORKShopissa ja keskiviikkona Carouselissa.

UB40 on pop-vaikutteisen brittireggaen luottonimi. Helpon hauskaa party-meininkiä on luvassa Kirjurissa torstaina. Ja Elvis Costello tulee sittenkin. Hän tulkitsee otteita paksusta laulukirjastaan Kirjurissa perjantaina 16.7. "Säestäjänä" on pitkäaikainen kosketinsoittajakumppani Steve Nieve.

Amerikan Yhdysvaltojen todellisen seksipresidentin, avaruusfunkin ylipapin George Clintonin ensi ja sitä seuraavan yön parituntiset WORKShop-showt ovat ainakin kokemuksina kokemisen arvoisia
Nuoren polven coolimpaa groovea vääntävät torstain WORKShopissa melodinen brittiryhmä Desert Eagle Discs sekä jyrkemmin rappaava nykkiläinen Brand Nubian. Jälkimmäisen tylylle työstölle voi antautua WORKShopin Hip Hop Summitissa vielä seuraavanakin yönä.

Postmodernin gospelin nuori toivo Kirk Franklin on erikoinen tapaus. USA:ssa megamenestyvä laulaja miksaa 2000-luvun hoppia ja poppia ison kuoron halleluja-svengiin. Ainakin levyllä jännittävästi toimiva rukousmylly pyörii WORKShopissa lauantaina 17.7. ja Kirjurissa sunnuntaina 18.7.

Blueskitaristi Jonny Lang on ehtinyt alle 20 ikävuodestaan huolimatta lämmittää lauteita Rolling Stonesille ja B.B. Kingille. Nuoren slowhandin sinistä sointia voi nauttia ainakin keskiviikkona Tandemissa.

World musicia tai vaikkapa afrokuubalaista ja brasilialaista rytmiikkaa on tämän vuoden ohjelmassa niukasti. Poimintoina korista voi sentään noukkia WORKShopissa ensi yönä tanssittavan guinealaisen griotin Mory "Yéké Yéké" Kantén ja hänen ison perinnefuusio-orkesterinsa sekä vielä isomman poikkitaiteellisen brassijoukkueen Olodumin. Olodum risteilee ainakin Kirjurinluodossa torstaina.

Kalifornialaisen Yeskan poljento saattaa olla hurtti yhdistelmä kuubalaista jazzia ja jamaikalaista skata, eikä venäläistä balalaikkayhtyettä sovi koskaan unohtaa. Knitting Factoryssa perjantaina 16.7. esiintyvä Terem Quartet on sellainen

© Copyright Pori Jazz