1999*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1999.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1999

Suunnitelmissa on myös sillan rakentaminen joen ylitse Pormestarinluotoon.Jarmo Huida SK 26.3.1999

Pori Jazz esitteli ensi kesän ohjelmistonsa eilen, sillä lipunmyynti alkaa huhtikuun alusta. Suuria yllätyksiä ohjelmisto ei tarjoa, mutta mielenkiintoisia nimiä voi poimia joka päivältä, sekä harvojen herkkua että isompaa vetovoimaa omaavia artisteja. Ohjelmistossa on niin Johnny Winterin albiinobluesia, George Clintonin massiivista funkia kuin vaikkapa modernia jazzia saksofonisti David Murrayn big bandin soittamana.

Pori Jazzin musiikki- ja elämystavaratalo avautuu 9. heinäkuuta ja sulkeutuu 18. heinäkuuta. Siihen väliin mahtuu kaksi viikonvaihdetta, joista ensimmäinen kalastelee mm. George Clintonilla nuorisoa.
- Ajatuksena on, että suomalainen ei kahta kertaa samalle festivaalille lähde, joten viikonvaihteitten pitää olla erilaisia. Päädyimme funkin kestovaikuttajaan George Clintoniin ja kahteen sisäkonserttiin, kertoo taiteellinen johtaja Jyrki Kangas.

Muita ensimmäisen viikonvaihteen WORKShop-artisteja ovat Clintonin lisäksi malilainen modernia afromusiikkia soittava Mory Kante, kuubalainen Mayelin sekä Tito Puente Jr. , joka on sovittanut isäpappansa salsaa mm. hiphopiksi ja James Andrews New Orleans Brass Band.

Lauantain yllätys on Marianne Faithful , joka konsertoi kaksi kertaa Porin teatterissa.
- Se on lottovoitto niille harvoille, jotka sisään mahtuvat. Hän tuli meille tavallaan käsiin, emmekä halunneet ja voineet peruuttaa hänen tuloaan, kuvailee Kangas. Marianne Faithful saapuu oman bändinsä kanssa, mutta ohjelmistosta ei ole tietoa. Viime vuosina hän on esittänyt paljon Kurt Weilin tuotantoa.

Varsinainen pääfestivaali käynnistyy keskiviikkona 14. heinäkuuta. Juhlan budjetti on 20 miljoona 60 000 myydyn lipun mukaan. Viime vuonna juhlilla myytiin 76 000 lippua. Uusia konserttipaikkoja ovat entiseen HK-makkarataloon saneerattava Sony Jazz Center, joka profiloituu Cotton Clubin mustan salin tyyliseksi kuuntelujazzin ja superjamien tyyssijaksi. Toinen uutuus on Tandem, kaksikerroksinen klubi WORKShopin naapurissa.

Pori Jazzin ohjelmistohankinta tapahtuu edelleen tiiviissä yhteistyössä yhdeksän muun eurooppalaisen jazzfestivaalin kanssa.
- Kaikki tapahtuu kolmen heinäkuun viikon aikana. Se on tehokas yhteinen foorumi.

Esiintyjien hankinta on kuitenkin monesta kiinni. Suomen oloissa ei toimi sama kuin jossain muualla, Jyrki Kangas sanoo.

Tästä on etuakin. Esimerkiksi Amerikassa kovia, nousevia nimiä saa Eurooppaan vielä halvalla. Yksi sellainen on nuori blueskitaristi Jonny Lang, toinen soultähti Kirk Franklin.

Ensi kesän suurin jazznimi on epäilemättä Max Roach nimimieskvartetteineen. Hän esiintyy Kirjurinluodossa perjantaina. Toinen kovan luokan jazzartisti on saksofonisti David Murray ja hänen big bandinsä, jossa soittavat mm. huilisti James Newton, saksofonisti John Purcell, pasunisti Joe Bowie ja rumpali Andrew Cyrille, tähtiä kaikki. Esiintymispäivä on torstai Kirjurinluodossa.

- Lauantaina voimme esitellä jazzia vapaammin, se on päivä, jolloin on väkeä varmasti paikalla, eikä erityistä houkutinta tarvita, kuittaa Jyrki Kangas Kirjurinluodon lauantain ohjelmiston. Sen nimiä ovat pianisti Benny Green , kitaristi Russell Malone ja basisti Christian McBride, triollinen asemansa vakiinnuttaneita nuoren polven huippujazzmuusikoita. Jazzlaulajatar Dee Dee Bridgewater esiintyy Ray Brownin trion kanssa. Norbotten Big Band puolestaan esittää Lalo Schiffrinin sävellyksen Gillespiana. Solisteina ovat trumpetisti Jon Faddis ja saksofonisti David Sanchez.

Jos Gillespiana on kunnianosoitus Dizzy Gillespielle on Smithsonian Jazz Masterworks Orchestran esiintyminen sunnuntaina Kirjurinluodossa kunnianosoitus Duke Ellingtonille. Orkesteri esittää Cotton Club -kauden musiikkia ja mukana on myös tanssijoita.

Muita juhlien jazzorkestereita ovat Woody Herman Orchestra sekä North Texas University Big Band. Klubeista löytyy joukoittain pienempiä, kiinnostavia nimiä kuten australialainen monitaituri James Morrison kvartetteineen (huulenheittoa soiton lomassa), modernin jazzin jännittävä trumpetisti-kitaristi Olu Dara, Charlie Hunter & Leon Parker, vokalisti Dianne Reeves, newyorkilaiskuubalaista latinojazzia esittävä Poncho Sanchezin Latin Ensemble ja kanadalaisen huilistin Jane Bunnettin kuubalaiskokoonpano "Spirits of Havana".

Pehmeämpää, funkahtavaa fuusiojazzia tarjoaa kestonimi ison rapakon takaa, alttosaksofonisti David Sanborn, joka on vieraillut Porissa aiemminkin.

Kotimaisia jazznimiä Porissa ovat Sony Heinilä Trio, Esa Pietilä Band, Mika Mylläri kvintetteineen sekä Breadmachine. Myös ruotsalaista jazzia esitellään, ehkä siksi, että Pori Jazzilla on artistiyhteistyötä samaan aikaan Porin kanssa järjestettävän Tukholman jazz- ja bluesfestivaalin kanssa.

Jazzin ulkopuolle mentäessä haravoidaan musiikin kenttää hyvin leveällä haarukalla. Bluesia esittävät sekä vanhat että nuoret. Johnny Winter on bluesin valkoistakin valkoisempia veteraaneja, Jonny Lang sitä nuorinta päätä. Väliin mahtuu jälleen kerran Robben Ford.

Johnny Winter on Kirjurinluodon nimiä perjantaina. Torstaina paikalle vetänee väkeä brittireggaen veteraanibändi UB40 sekä modernia funkia soittava Me'shell Ndegeocello, joka pari vuotta sitten perui tulonsa. Samassa konsertissa soittaa myös iso rumpuryhmä Brasiliasta, Paul Simoninkin kanssa esiintynyt Olodum.

Festivaalin kiinnostaviin nimiin kuuluu myös Elvis Costello, joka esiintyy lauantaina. Kokoonpanosta ei ole vielä varmuutta, mutta mahdollisesti hänellä on yhtyeen lisäksi mukana jousiorkesteri. Ohjelmisto on myös hämärän peitossa.

Pitkästä aikaa kuullaan myös hip hopia, jonka kärkinimiä on Brand Nubian. Se on WORKShopin yhtyeitä. Muita löytöjä voi olla vaikka venäläinen Terem Quartet, huikea balalaikkayhtye, jokaon levyttänyt mm. Peter Gabrielin RealWorld-yhtiölle.

Yksi iso esiintyjä on vielä osittain haussa. Sunnuntaina esiintyy Kirjurinluodossa Ray Charles, kertoo alustava ohjelma. Hän esiintyy kuitenkin myös April Jazzissa, joten Pori Jazzissa haetaan kuumeisesti sunnuntaille uutta nimeä. Ellei sitä löydy, se on Ray Charles.

© Copyright Pori Jazz