1999*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1999.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1999

Porin tapahtuma-areenan työt alkuun lähiviikkoina



Johanna Myllärniemi SK 8.1.1999

Opetusministeriössä tehtiin ennen vuodenvaihdetta Porissa pitkään odotettu rahoituspäätös, joka varmistaa Porin luotojen alueelle nykyisen Kirjurinluodon konserttialueen luoteispuolelle tulevan tapahtuma- ja konserttiareenan töiden alkamisen lähiviikkoina. Käyttökunnossa runsaan 12 hehtaarin alueelle sijoittuva areena on kesän 2001 jazzjuhliin mennessä.

Opetusministeriö myönsi noin seitsemän miljoonan markan rakennustöille rahoitusta yhteensä 3,2 miljoonaa. EU:n aluekehitysrahastosta tulee tästä potista vajaa 1,8 miljoonaa.

Porin kaupunki on apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mukaan vuosien 1998-99 talousarvioissa varautunut rahoittamaan areenan töitä yhteensä noin 3,5 miljoonalla markalla. Jo aikaisemmin alueen pohjustustöitä on tehty noin kahdella miljoonalla markalla.

Areenan pohjustustöitä ehdittiin tehdä ja alueen liikenneväyliä rakentaa jo vuonna 1996, mutta rahoituspäätösten viipymisen vuoksi työmaa on ollut pitkään hiljainen. Rahoituksen varmistuminen merkitsee, että kunnallistekniikkaa ja areenan suuria maanrakennustöitä ryhdytään jatkamaan lähiviikkoina, viimeistään helmikuun puolivälissä. Kaupunki kilpailuttaa urakat.

- Tarkoituksena on, että areena on viimeistely- ja istutustöitä lukuun ttamatta valmis syyskuussa 2000, jolloin konsertteja voidaan pitää siellä kesällä 2001, kertoo suunnitteluinsinööri Matti Nurmi kaupungin puistotoimesta.

Osa areenasta - mm. esiintymislavan alusta ja ns. palvelualue - asfaltoidaan. Arviolta 13 000 henkeä vetävän istumakatsomon alle tulee kestävä nurmikko.

Areenalle ei tehdä pysyviä lavarakenteita, vaan esimerkiksi Pori Jazz vastaa itse konserttiensa lavarakenteista.

Areenan piti alunperin valmistua tänä vuonna, mutta valtion ja EU:n rahoitusosuutta jouduttiin odottamaan. Rahat irrotettiin työllisyysvaroista, mutta kun kyseessä on kulttuurihanke, ratkaisevan lausunnon asiasta antoi opetusministeriö.

Tapahtuma-areenalle mahtuu eri arvioiden mukaan väkeä yhteensä 30 000-40 000 henkeä. Suurin käyttäjä on Pori Jazz, jonka kanssa perustamansa yhtiön kautta kaupunki myös markkinoi konserttipaikkaa.

Areenan läheisyyteen Luotsinmäenhaaran varteen tulee venevalkama, johon yleisöä on tarkoitus kuljettaa vesitse Etelärannasta. Ranta on jo ruopattu. Laituri- ym. rakenteiden rahoitus ei sisälly areenan talousarvioon.

Suunnitelmissa on myös sillan rakentaminen joen ylitse Pormestarinluotoon.

© Copyright Pori Jazz