1998*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1998_yleisoa.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1998.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1998

Jazz soi laivoillaAsta Matikainen SK 28.9.1998

- Ted Curson! Pori Jazz!, huudahti Silja Europan kahvilan käytävällä ohi kulkenut arviolta seitsenkymppinen nainen ilahtuneena ja pysähtyi kättelemään Ted Cursonia.

- Terve, terve, vastasi muusikko tuttuun tapaansa hyväntuulisena.

Vaikka Ruotsin-laivoilla ei välttämättä jazzyleisöä pilvin pimein kuljekaan, on aina joukossa sentään joku. Ja Pori Jazz teki parina viime viikkona yhdessä Silja Linen kanssa parhaansa saadakseen yhä useamman innostumaan jazzista. Sekä Silja Festivalilla että Silja Europalla soi jazz kaksi viikkoa.

- Ei todellakaan mitään jazzyleisöä. Ehkä pari prosenttia näistä ihmisistä on kiinnostunut jazzista, mutta jos saamme heidät pysähtymään hetkeksi kuuntelemaan, he viipyvät pitempäänkin. Yleisö on laivalla kerta kaikkiaan voitettava puolelleen joka kerta, Ted Curson kertoi.

Uusien jazzin ystävien saamiseksi Curson trioineen soittikin pääosin vanhoja, kaikkien tuntemia jazzstandardeja.
- Ei mitään liian vaikeaa, ja kattaahan jazz hyvinkin monenlaista musiikkia, Curson totesi.

Uutta yleisöä saadakseen Ted Curson aloitti trumpetin soiton lisäksi laulamisen kaksi vuotta sitten melkein sattumalta, ja nytkin hän laivakeikallaan myös lauloi. Curson iloitsee Pori Jazzin ja laivayhtiön yhteistyöstä, sillä hänen mielestään jazz tarvitsee kaikki mahdolliset tilaisuudet uusien harrastajien mielenkiinnon herättämiseksi.

Ted Curson kuuluu Pori Jazzin "kalustoon" alusta alkaen. Hän ehti kuitenkin vierailla soittamassa Helsingin Tavastialla jo vuotta ennen kuin tuli ensimmäisille festivaaleille Poriin 1966. Helsinkiin hänet houkuttelivat Pariisissa miestä jazzklubilla useana iltana kuunnelleet muusikko Pentti Hietanen ja suunnittelija Vuokko Nurmesniemi.
- En tiennyt silloin Suomesta muuta kuin Sibeliuksen Finlandian, joka jostain syystä kuului käymäni lastentarhan musiikkiohjelmistoon, Curson kertoi.

Sittemmin Suomi ja Pori on tullut miehelle niin rakkaaksi, että hän suunnittelee hankkivansa Porista talon, johon voi muuttaa Amerikassa asuvan lastenkirjoja kirjoittavan vaimonsa kanssa.
- Vaimoni haluaa New Jerseystä New Yorkin kupeesta paikkaan, jossa voi elää ja kuolla rauhassa. Eikös Pori ole siihen juuri sopiva paikka, Ted Curson nauroi.

Vasta joulukuussa lukuisilta Euroopan-keikoiltaan kotiin ehtivä Curson odottaa jännittyneenä johtaako Woody Allenin yhteydenotto uuden elokuvan tiimoilta paria jo käytyä puhelua pitemmälle.

© Copyright Pori Jazz