1998*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1998_yleisoa.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1998.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1998

Riittävän turvallistaKatriina Laine SK 17.7.1998

Jazzorganisaation salamyhkäisin mies on Pori Jazz 98:n turvallisuuspäällikkö Arto Laakso. Kysymykseen, paljonko porukkaa on värvätty turvaamaan jazzeja, hän vastaa:
- Riittävästi.

Siihen, paljonko jazzeilla on valvontakameroita, Laakso vastaa:
- Riittävästi.

Järjestysmiesten määrä konserttipaikoilla ja Jazzkadulla?
- En kerro. Määrä on aina vähintään se, minkä viranomaiset kyseiseen paikkaan vaativat.

Valvontakameroiden sijoittelu?
- En voi sanoa. Niitä on sijoitettu Jazzkadulle ja konserttipaikoille siten, että aluetta voidaan valvoa myös monitorien kautta. Ja niistä ilmoitetaan yleisölle määräysten mukaisesti.

Mitä ja ketä jazzeilla turvataan?
- Toiminta on kaksijakoista. Toisaalta huolehditaan yleisestä turvallisuudesta ja aluevalvonnasta, toisaalta artistien ja konserttipaikkojen turvallisuudesta. Yleisen turvallisuuden ja aluevalvonnan nimeen häärivät ne järjestysmiehet, jotka kulkevat Jazzkadulla, sen porteilla ja konserttipaikoilla pitkin päivää ja yötä.

Miten artisteja turvataan?
- En voi sanoa mitään taktisesta toiminnasta ylipäätään.

Mikä on järjestys- ja turvamiesten aseistus eli onko heillä kättä pidempää?
- Aseistukseen en halua kommentoida. Pyrimme pääsääntöisesti toimimaan niin, ettemme niitä tarvitse eli hoitamaan asiat puhumalla.

Turvatoimet alkoivat jo ennen jazzeja viranomaistarkastuksilla, joissa tsekattiin jazzien hälytysreitit ja paloturvallisuus, hygieenisyys ja ympäristöystävällisyys, myös konserttipaikoilla. Viranomaisten tehtyä hommansa astuivat remmiin järjestysmiehet ja turvallisuusporukka.

Järjestysmiesten oikeus ja velvollisuus on puuttua myös huvialueen välittömässä läheisyydessä tapahtuvaan häiriköintiin, ilkivallan tekoon ynnä muuhun vastaavaan. Esimerkiksi viime maanantain vastaisena yönä Kirkopuiston jäätelökioskiin tehtiin murtoyritys, ja Jazzkadun järjestysmiehet ottivat murtoa yrittäneet kiinni, Arto Laakso kertoo.

Jazzkadulla virantoimituksessa olevat järjestysmiehet erottaa oranssista tai keltaisesta liivistä ja järjestysmiehen nauhasta, konserttipaikoilla yhdenmukaisesta t-paidasta ja järjestysmiehen nauhasta.

Päällikköäänkin niukkasanaisempia olivat Jazzkadulla eilen järjestystä valvoneet kaksi nuortamiestä. Edes nimiä ei herunut kuvan yhteyteen.
- Olemme tässä työssä anonyymeinä.

© Copyright Pori Jazz