1997*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1997.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1997

Pori Jazz entisissä uomissaan - Musiikkitarjontaa Ray Charlesista Pat Methenyyn ja Bobby McFerriniinJarmo Huida SK 18.3.1997

Ensi kesän jazzfestivaalin ulkoisesti suurin muutos koskee jazzkatua, joka on ensi kertaa festivaalijärjestäjien omassa hoidossa. Luvassa on toinen ilmaiskonserttilava ja vähemmän rihkamakauppaa.

Viime vuoden kokeilusta rohkaistuneena Kirjurinluodon konserttien varaslähtö tapahtuu jo 12. heinäkuuta. Tosin tällä kertaa lavalle ei saada Björkin kaltaista, rajat ylittävää tähteä. Lähinnä nuorisolle suunnattu konsertti tarjoaa kuitenkin moderneja souljazz- ja acid jazz -bändejä sekä varmasti ensimmäistä kertaa Pori Jazzin historiassa puhtaan reaggae-bändin. Konsertissa esiintyvät norjalainen, kovassa nousussa oleva souljazz-yhtye The Real Thing, soulahtavaa acid jazzia soittava The Brand New Heavis, jazzia ja hip hoppia yhdistelevä Bob City sekä Bob Marleyn pojan reggaebändi Ziggy Marley & Melodie Makers. Cotton Clubin iltaohjelma on vielä avoin.

Muutoin ohjelmallinen runko on entisellään sekin. Mukana on traditionaalista jazzia, mustaa rytmimusiikkia, funkia sekä uusia jazzahtavia rytmejä. Muusikoita saapuu noin 800, kokoonpanoja noin 120, estradeja on 17, konsertteja yli 150, joista ilmaisia yli 50.

Yhteistyö eurooppalaisten jazzfestivaalien kesken on erittäin tiivistä.
- Me ja Norjan Molde olemme kesä-heinäkuun vaihteessa alkavasta festivaaliputkesta viimeisiä, ja jotkut artistit häipyvät Euroopasta jo ennen meitä, koska samaan aikaan alkaa tärkeitä festivaaleja Yhdysvalloissa, kertoi Pori Jazzin tiedotuksesta vastaava Mikko Peltola, kun "firman" pääjohto oli kertomassa asioista pääkaupunkiseudun medialle.

Kun konserttipaikat ja klubit pysyvät liki entisellään, koskee suurin ulkoinen muutos hulinan keskusta, jazzkatua. Jo viime kesänä Pori Jazz ilmoitti ottavansa sen hoidon ensi kertaa itselleen. Lähinnä oltiin tyytymättömiä ahtauteen ja yleisilmeeseen, jossa on korostunut rihkamakauppa. Nyt on luvassa väljyyttä ja parempia palveluita. Myös Cafe Jazz on Pori Jazzin hoteissa.

Linnansillan puoleiseen päähän jazzkatua rakennetaan toinen esiintymislava perinteisen Raatihuoneenkadun lisäksi. Sen ympärille syntyy ravintoloita, kahviloita ja baareja. Ideana on, että musiikkia voi kuunnella ravintoloissa istuskellen.

Huomiota kiinnitetään myös yleisön ja esiintyjien rauhallisempaan rinnakkaineloon. Cotton Clubin mustasta salista poistetaan anniskelu ja artistien sijoittelussa pyritään parempaan tarkkuuteen. Harkittu on myös anniskelun lopettamista konserttien ajaksi. Sellainen on käytäntö joillakin festivaaleilla. Tosin lomatunnelmissa liikkuvien asiakkaidenkaan ilonpiloa ei liikaa haluta kahlita.

Juhlien jazzosastoa edustaa tänäkin vuonna Herbie Hancock, mutta hänellä on jälleen uusi bändi, joka koostuu kovista jazznimistä: Michael Brecker, John Scofield, Jack DeJohnette, Dave Holland ja Don Alias. Samaan kategoriaan kuuluu saksofonisti Joe Lovano, jonka kehuttu ensemble kantaa nimeä "Celebrating Sinatra" ja musiikki on 'Sinatraa'.

Jazzkitaristien osastoa hallitsee kaksi nimeä: Pat Metheny tulee Poriin ensi kertaa oman bändinsä kanssa, joka on trio. Lee Riternourin yhtye on Brazilian Project.

Klarinetisti Don Byronin projekti on tällä kertaa "Bug Music". Tarjolla on mm. Ellingtonia tyylinmukaisesti. Toinen hauska, mutta vakavasti otettava veijari on vastikään Grammy-palkittu banjomestari Bela Fleck & The Flecktones. Tähtinimiin lukeutuu myös vokaaliakrobaatti Bobby McFerrin, jolla tällä kertaa on peräti trio ja 8-henkinen accapella-ryhmä mukanaan.

Perinteistä big band osastoa edustavat Woody Herman Orchestra, joka jatkaa entisen johtajansa perinteitä, sekä Frank Foster Orchestra. Lauantaina 21. heinäkuuta ovat Kirjurissa lavalla molemmat yhtä aikaa soittaen kilpaa vuorotellen ja loppuhuipennukseksi yhdessä.

Pori Big Bandia taas saapuu johtamaan saksofonisti ja huilisti James Moody. Three Baritone Saxophone Band taas tekee kunniaa edesmenneelle baritonisti Gerry Mulliganille.
Avangardimpaa jazzia tuo telttaansa New Yorkin Knitting Factory, mutta nimet eivät ole vielä tiedossa.

Lisäksi klubeissa soittaa joukko pikkuyhtyeitä. New Orleansin perinteitä edustaa mm. Canton Spirituals. kotimaista osastoa taas mm. Jukka Linkolan sähköinen EQ sekä 17-vuotias pianistilupaus Lenni-Kalle Taipale.

Rytmikkäämmästä mustan musiikin osastosta voi sitten valita mieleisensä kovan nimen. Joillekin se on kitaristi Gary Moore, jonka blues bändiä on nyt vahvistettu puhaltajilla. Veteraanipuolelta saapuu Ray Charles ison bändinsä kanssa. Myös entinen rockabillytähti Brian Setzer tuo Poriin ison 17-miehisen orkesterin. Joillekin se suuri tähti voi olla David Byrne, jolla on uusi bändi ja levy tulossa. Tai sitten entinen Jimi Hendrix -rumpali Buddy Miles, joka esittelee 8-miehisen Express-yhtyeensä.

Salsabändejä ei tällä kertaa kuulla. Sen sijaan brasilialaisen musiikin lähettiläs Sergio Mendes tuo yhtyeensä Poriin. Joittenkin korviin nimi Herb Alpert saattaa tuoda muistoja. Tämä trumpetisti ja A&M-levy-yhtiön perustaja levytti 60-luvulla ahkerasti meksikolaisviritteistä tijuana-musiikkia. Uusi kokoonpano on kuitenkin nimeltään Cuban Band.

Sokerina pohjalla voisi olla vaikkapa soulfunk-yhtye uudelleen koottu Earth, Wind & Fire, jonka musiikillinen johto on edelleen Maurice Whiten käsissä. Kirjurinluodossa esiintyjät jakautuvat eri päiville seuraavasti (esiintymisjärjestys ei E,W & F:ia lukuun ottamatta ole tässä mainittu): Torstai 19.7.: Sergio Mendes, Herbie Hancock, Herb Alpert, Brian Setzer. Perjantai 20.7.: Joe Lovano, David Byrne, Buddy Miles, Gary Moore. Lauantai 21.7.: Pat Metheny, Don Byron, Frank Foster Orchestra, Woody Hermann Orchestra. Sunnuntai 22.7.: Earth, Wind & Fire, Bobby McFerrin, Bela Fleck, Ray Charles.

© Copyright Pori Jazz