1997*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1997.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1997

Joutomaasta megatapahtumien jättiareenaJuha Ståhle SK 22.2.1997

Suomen ensimmäisen varta vasten rakennettavan tapahtuma-areenan rakennustyöt jatkuvat Porissa myös umpitalven hiihtolomien aikaan. Parhaillaan ovat menossa venesataman ruoppaustyöt Luotsimäenhaaran varrella. Valkama-alue muotoutuu muinaisen Kirjurinluodon uimalan kohdalle.

Venelaituria tarvitaan vuoden 1999 kesäksi valmistuvan jättiareenan yleisökuljetuksia varten. Vesibussin tai vesibussien on määrä kuljettaa nonstoppina suurta yleisöä reilun puolen kilometrin päästä Etelärannasta. Tapahtumien ääreen pääsee luonnollisesti myös mm. busseilla, pyörillä ja apostolinkyydillä.

Satamaan tulee 55 metriä leveä laituri, jonka ääreen voivat puksuttaa kaikki ne alukset, joiden syväys on alle 2,5 metriä. Ruoppauksen maamassat, kaikkiaan noin 10 000 kuutiota, kuljetetaan läheiselle areenatyömaalle rinnekatsomon pohjaksi.

Sataman ruoppaus saadaan valmiiksi ensi kuussa, minkä jälkeen areenatöitä jatketaan sitä mukaa kuin rahoitus sallii. Areena-projektin vetäjä, suunnittelu- ja projektirakennusmestari Matti Nurmi kehottaa jokijäällä liikkujia varomaan avattua satama-aluetta.

Tapahtuma-areenan työt aloitettiin viime vuoden loppukesästä. Puusto on kaadettu, mittaustyöt tehty, uutta puustoa istutettu ja areenan pohja muotoiltu. Tapahtuma-areenalla on kokoa noin 12 hehtaaria.
Lähelle venesatamaa aiotaan tehdä silta Luotsimäenhaaran yli Pormestarinluotoon, jonka koulua voidaan tarpeen mukaan käyttää noin 2 000 hengen asuntovaunu- ja leirintäalueen huoltokeskuksena.
Raatimiehenluodon tapahtuma-areenan töiden arvioidaan maksavan kaikkine mausteineen noin yhdeksän miljoonaa markkaa, josta on käytetty pari miljoonaa, kunhan sataman ruoppaustyöt valmistuvat. Hankkeesta kaksi kolmasosaa on jo rahoitettu.

Sekä areena-projektin vetäjä Nurmi että kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi vakuuttavat, ettei areenaa tehdä vain Porin jazzjuhlia varten. Sinisalmi sanoo vakuuttuneensa suurareenan tarpeellisuudesta parin vuoden takaisilla jatseilla, joiden yhteen torstaikonserttiin ahtautui Kirjurinluotoon 25 000 ihmistä.

Joutomaalle nouseva tapahtuma-areena soveltuu vain megatapahtumien tyyssijaksi. Alueelle mahtuu 30 000 - 40 000 henkeä, joista penkeille pääsee istumaan noin puolet.

Kiinteitä rakennelmia ei alueelle aiota ainakaan alkuvaiheessa tehdä. Niin estradi kuin muu alan suurjuhliin kuuluva kalusto vip-vieraiden syöttölä-juottolasta tavallisten ihmisten nakkiputkiin on liikuteltavaa sorttia. Alueelle on kaavailtu monenmoista ravintolaa ja basaarikuja.

Pori Jazz vastaa omissa kihauksissaan mm. esiintymislavan rakenteiden tekemiseen liittyvistä kustannuksista. Estradille etsitään konserttien aikanaan tuomien kokemusten perusteella pysyvää paikkaa alueen läntiseltä, luoteiselta tai pohjoiselta siiveltä.
- Joen puolelle lavaa ei voi panna jo siitä syystä, että isoissa konserteissa on hyvinkin 20 rekkaa lavan takana parkissa. Eikä näyttämötorniakaan, 5-kerroksista rakennelmaa, voi pystyttää esteettisistä syistä joen rantaan, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Jyrki Kangas kuvailee.

Kangas arvioi, että Pori Jazz kokeilee ensimmäisen kerran mega-areenaa vuonna 2000 yhdessä konsertissaan.
- Katsotaan ensin, miten yleisö ottaa areenan vastaan ja miten Kirjurinluodon käy. Areenalla ei kannata järjestää mitään 5 000-10 000 hengen konsertteja, siitä saa vain huonon maineen. Sinne sopivat vain stingit ja rollarit, ne, jotka vetävät isoja massoja.

- Vuonna 2005 Pori Jazz voisi jo siirtyä sitten pysyvämmin areenalle, kun puut ovat kasvaneet, eikä alue näytä enää autiolta - jotta meille ei kävisi kuin Eläintarhan-ajoille, jotka kuolivat heti, kun ne siirrettiin eksoottisesta puistosta Keimolaan.

Jättiareena on noin 300 metriä Kirjurinluodon jazz-keitaasta pohjoiseen.

Kangas kehottaa kaupunkia perustamaan organisaation, joka huolehtii areenan markkinoinnista.
- Aivan Turkuhallin tapaan. Olen ehdottanut kaupungille, että erillinen yhtiö markkinoisi yhtä aikaa sekä Yyteriä että luotoja, mutta ehdotustani ei taidettu oikein ymmärtää. Ei Turkuhallin markkinointiakaan sälytetty talkkarille, eikä Porin tapahtuma-areenan myyntiä kannata jättää puistotoimiston tehtäväksi.

- Tapahtuma-areenasta ei saa tulla yksinomaan mitä ihmeellisimpien uskonnollisten juhlien pitopaikka. Siitä ei pidä tehdä puolivillaisten tapahtumien paikkaa.

Kangas on vakuuttunut, että moinen areena kannattaa kyllä Poriin tehdä.
- Pori Jazz ei voisi ottaa sitä askelta, joka tuo joka vuosi pelkästään yhteen konserttiin 20 000-25 000 ihmistä. Olisi ollut sääli käännyttää Kirjurinluodosta puolet tilapulan takia pois.

Kimmoketta tapahtuma-areenaa ideoinut aivoriihi on käynyt ottamassa mm. Kanadan Montrealista, jossa myös on venesatama.

© Copyright Pori Jazz