1997*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1997.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1997

Pori Jazz edelleen kesän musiikkitapahtumien ykkönenAsta Matikainen SK 10.1.1997

Pori Jazz pitää pintansa edelleen kesäisten musiikkitapahtumien ykköskastissa.

Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan Pori Jazz sai eniten ykkös- ja kakkossijoja muihin suomalaisiin musiikkifestivaaleihin verrattuna. Erityisen tyytyväiseksi Pori Jazzin toimitusjohtaja Harri Kainulaisen tekee se, että kysyttäessä halua tulla uudelleen Pori sijoittui ykköseksi.
- Sehän osoittaa silloin, että ihmiset ovat tyytyväisiä. Olemme onnistuneet säilyttämään tunnelman hyvän musiikin ohella ja ihmiset haluavat tulla uudelleen vuosi vuoden jälkeen. Olemme oikeilla jäljillä elämysten tuottamisessa, Kainulainen tuumasi.

Savonlinnan Oopperajuhlat ja Kotkan Meripäivät olivat kakkosena ja kolmosena niiden musiikkitapahtumien joukossa, joihin halutaan tulla uudelleen.

Pori Jazz oli ykkösenä myös tunnelmaltaan. Myös kiinnostusta Pori Jazzia kohtaan tunnettiin enemmän kuin mitään muuta musiikkitapahtumaa.
- Haluamme kehittää Pori Jazzia jatkuvasti, jotta halu tulla uudelleen myös säilyy.

Tapahtumista tunnetuimmat olivat Tangomarkkinat, Pori Jazz ja Helsingin Juhlaviikot. Kaikki saivat yhtä paljon pisteitä tutkimuksessa, jonka otanta oli 4 000 suomalaista. Ikäjakauma oli 15-74 vuotta.

Esiintyjien tasosta kysyttäessä Pori ja Savonlinna sijoittuivat kärkeen samalla pistemäärällä. Ihme olisikin, jos Pori Jazzista ei olisi löytynyt kunkin makuun sopivaa musiikkia, sillä viime kesänä Kirjurinluodossa ja muissa konserttipaikoissa kuultiin musiikkia kaikkiaan 400 tuntia 110 esiintyjäryhmän ja 708 artistin esittämänä.
Koska pelkkä jazz ei elätä, on joidenkin vetovoimaisten tähtien Poriin tuominen ollut ihan tietoinen valinta, jotta uusiakin kävijöitä saadaan keski-ikäistyvien festivaalivieraiden joukkoon. Ohjelmistopolitiikalla on taattu nuortenkin mukaantulo.
- Ja jos jonkun Björkin ja Little Richardin kaltaisten esiintyjien osuus on noin kymmenen tuntia festivaalin 400 tunnista, niin jazzin puutteesta ei meitä voi moittia, Kainulainen totesi.

Kesän musiikkitapahtumista Pori Jazz keräsi eniten kävijöitä, peräti 170 000. Helsingin Juhlaviikoilla oli 161 000 kävijää ja Kotkan Meripäivillä 102 000 kävijää.

Majoitus ja lippujen hinnat ovat Pori Jazzissa ne, joista on vuosi vuoden jälkeen nurinaa. Kainulainen ei voi ymmärtää valitusta lippujen hinnoista, koska Pori Jazzissa liput ovat todella edullisia verrattuna ohjelmiston määrään ja laatuun. Lisäksi ilmaiskonsertteja on noin kolmannes kokonaisohjelmistosta.
- Ilmaiskonserttien määrä vielä kaksinkertaistuu ensi kesänä, kun saamme toisen ilmaiskonserttilavan lähelle Polyfonia-patsasta, Kainulainen kertoi.

Kaupungin majoitusoloihin Pori Jazz ei pysty vaikuttamaan muuta kuin aktivoimalla mahdollisimman monen porilaisen kotimajoituksen tarjoajaksi. Lisäksi nyt neuvotellaan express-bussivuorojen ajamisesta yhä useammista kaupungeista festivaaleille. Viime kesänä vuoroja ajettiin lähinnä Tampereen ja Porin väliä.
- Hotellikapasiteetti on kaikki käytössä. Fyysisesti voimme lisätä vain kotimajoitusta. Porilaiset voisivatkin olla aktiivisia ja ottaa yhteyttä jo hyvissä ajoin kaupungin matkailutoimistoon. Kokemukset kotimajoituksesta ovat puolin ja toisin olleet varsin myönteisiä.

Vaikka tutkimuksessa Pori sijoittuu asiassa kuin asiassa kärkipäähän, voisi mielikuva tapahtumasta Kainulaisen mielestä olla vieläkin parempi.

Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, pyrkii Pori Jazz mm. Jazzkadun ja Cafe Jazzin omaan hoitoonsa ottamisella saamaan mielikuvan tapahtumasta entistä myönteisemmäksi ja enemmän Pori Jazzin näköiseksi.
- Lisäksi olemme yrittäjiä siinä kuin muutkin, Kainulainen muistutti.

Pori Jazzin vuoden 1996 budjetti oli 23 miljoonaa markkaa, ja jazzvieraat jättivät Porin talousalueelle 40 miljoonaa markkaa.

© Copyright Pori Jazz