1996*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1996.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1996

Raatimiehenluotoon 12 ha:n tapahtuma-areenaVesa Paavilainen SK 23.8.1996

Arviolta noin 9 miljoonaa markkaa maksavan tapahtuma-areenan rakentaminen Raatimiehenluotoon on alkanut Porissa. Areenan pitäisi olla valmis kesäksi 1999, jolloin siellä voitaneen pitää mm. ensimmäiset jazzkonsertit.

Varsinaisen esiintymispaikan istumakatsomoon mahtuu penkeille 14 000-15 000 henkeä, mutta ympäröivälle piknik-alueelle konsertteja tai muita tilaisuuksia voi saapua kuulemaan ja katsomaan vähintään toinen mokoma lisää. Nykyisin Kirjurinluodon esiintymislavan, Lokin, edustan penkeillä on istumapaikka 5 000:lle.

Porin Jazzin toimitusjohtajan Harri Kainulaisen mukaan 30 000-40 000 hengen esiintymisalueen pitää Porissa riittää, ja se riittääkin.

Kaupunki vastaa alueen töistä suurimmaksi osin, mutta varsinaisen esiintymislavan rakenteiden tekemisestä ja niiden kustannuksista vastaa Pori Jazz.
- Mitään kiinteää estradia ei kuitenkaan tehdä, koska tekniikka ja tarpeet muuttuvat vuosittain, toteaa Kainulainen.

Niinpä eri tilaisuuksien järjestäjät hankkivat itse kaikki rakenteet, kalusteet sekä laitteet, joita tarvitsevat. Tarpeet ovat hyvin erilaiset esimerkiksi megatason pop-tähdellä ja isolla hengellisellä tilaisuudella.
Tapahtuma-areenaa ei tehdä mitenkään erikoisesti jazzjuhlille, vaikka Pori Jazz onkin merkittävä käyttäjä, vaan sille pyritään löytämään paljon käyttöä myös muina aikoina.

Tapahtuma-areenalle tulee myös ns. palvelu- tai basaarialue, josta yleisö saa erilaisia ravintola- ja muita palveluja. Esiintymislavan toiselle puolueen tehdään erityinen VIP-alue, jolle uskotaan olevan käyttöä muutenkin kuin jazzfestivaaleilla. VIP- ja basaarialueet saavat samanlaisen sirotepintauksen kuin Kokemäenjoen etelärantakin.
- Areena-alue poistaa osaltaan varsin merkittävästi painetta Jazzkadulta, uskoo Harri Kainulainen.

Areena -projektin vetäjä, suunnittelu- ja projektirakennusmestari Matti Nurmi kaupungin puistotoimistosta sanoo, että noin 300 metrin päähän Kirjurinluodon nykyisestä esiintymislavasta tulevalla 12,3 hehtaarin areena-alueella on työt aloitettu puuston poistamisella.
- Ilmeisesti ensi viikolla käynnistyvän maanrakennusurakan pitää olla valmis 20. joulukuuta mennessä. Urakkaan kuuluu mm. alueen muotoilu ja tausaus sekä nurmetusalueiden multaus. Kaikkiaan käsitellään maa-ainesta 80 000 kuution verran.

Työn yhteydessä poistetaan alueelta istutuksia, ja ne istutetaan välittömästi uuteen paikkaan luodoilla, kertoo Nurmi.

Porin kaupunki on myöntänyt hankkeeseen tälle vuodelle 2 miljoonaa markkaa, josta yli 1,5 miljoonaa markkaa lohkaisee maansiirtourakka. Ensi vuonna rahaa tarvittaisiin 4 ja seuraavana vuonna 3 miljoonaa markkaa.

Kustannuksissa on otettu huomioon muitakin kuin pelkästään areenan tekoon kuuluvia töitä. Näitä ovat mm. Kirjurinluodon ja Luotsimäen haaran välinen tieyhteys, vesijohto- ja viemäröintityöt, linja-autojen kääntymispaikan tekeminen jne.

Lähelle uutta areenaa Luotsimäenhaaraan on suunniteltu tehtäväksi venevalkama, johon voidaan tuoda väkeä vesibussilla joen etelärannasta.

Lisäksi suunnitelmissa on siltayhteyden tekeminen Pormestarinluodon puolelle, jonne tulisi tarpeen mukaan tilapäisesti käytössä oleva noin 2 000 hengen asuntovaunu- ja leirintäalue. Kokonaisuuteen kuuluu myös Luotsimäenhaaran varrella luodoissa kulkevan väylän perusparantaminen, leventäminen ja osin uudelleen linjaaminenkin.

Tapahtuma-areenalle tarvitaan myös ympäristölupa, joka laitetaan hakuun syksyllä. Alustavan selvityksen mukaan merkittäviä meluhaittoja ei pitäisi areenan esiintymisistä aiheutua edes lähimpänä sijaitsevalle Pormestarinluodon alueelle.


© Copyright Pori Jazz