1996*.jpg./imagesArray ( ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1996.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1996

Juhlavuotena tutun turvallistaJarmo Huida SK 29.3.1996

Pori Jazz 96:n ohjelma julkistettiin maaliskuun lopussa. Satakunnan Kansa raportoi asiasta näin (ohjelmaan tosin tuli sittemmin muutoksia):

Juhliva Pori Jazz on ottanut hallitun riskin suunnittelemalla ensi kesän festivaalin 50 000 myydyn lipun varaan. Esiintyjäpuolella riskejä ei sitten enää oteta. Mukana on rockin legendoja ja taattuja jazznimiä. Toimitusjohtaja Harri Kainulainen puhuu hallitusta riskistä tämän vuoden juhlien kohdalla.
- Viime vuonna meillä oli 70 000 myytyä lippua, mutta täytyy muistaa, että vuodet eivät ole veljiä, hän sanoo.

Lipunmyyntiodotuksia on siis jonkin verran uskallettu nostaa, mutta viime vuoden huippuluvuille ei ole lähdetty juhlaa rakentamaan. Budjetti on nyt 17 miljoonaa markkaa, josta omatoimisesti hankitaan 90 prosenttia, mikä on huippuluku kesäjuhlien keskuudessa. Sponsorien määrä on entisestään lisääntynyt.
- Opetusministeriön tuki sen sijaan pienenee yhä, nyt se on vain 400 000 markkaa, mutta ei sitä parane itkeä, vaikka esimerkiksi Savonlinna saa budjetistaan 12-15 prosenttia valtiolta ja Kuhmo, Kaustinen 16-18 prosenttia. Me saamme kaksi tai kolme. Tämä suuntaus on pakottanut meidän omaan varainhankintaan, mutta ehkä niin on hyväkin. Porin kaupunki sen sijaan ymmärtää täysin juhlien merkityksen, Harri Kainulainen muistaa kiittää.

Juhlien ulkoiset puitteet ovat kutakuinkin entisten vuosien kaltaiset, soittoareena ja klubit samoin. Kaksi siltaa saadaan jälleen. Kirjurinluodon palveluja on pyritty parantamaan. Nyt Kirjurin WC:tkin ovat ilmaisia.
Tänä vuonna viime kesän jättiscreen-kokeilua jatketaan, mutta nyt se on entistä isompi ja sijaitsee lavalla, esiintyjien takana.

Björk aloittaa ensi kesän jazzit rocktähti jo perjantaina 12. heinäkuuta. Samaksi illaksi pyritään samaan lähinnä nuorille sopivaa rantaklubiohjelmaa, pääasiassa kotimaisia bändejä.

Sen jälkeen meno kuitenkin rauhoittuu. Viikonvaihteessa on jazzkatu- ja klubiohjelmaa, mutta varsinaisesti homma pyörähtää käyntii perinteisesti keskiviikkona Cotton Clubilla ja torstaista lähtien Kirjurissa ja Rauma Factoryssa.

Torstain 18.7. Kirjurin nimiä ovat Bob Dylan, joka tiettävästi esiintyy bändin kanssa, mm. Miles Davisiä tuottaneen Marcus Millerin fuusio-orkesteri sekä Manhattan Transfer yhdessä UMO:n kanssa osana Euroopan kiertuetta.

Myös perjantaina 19.7. kuullaan fuusiota, sillä lavalle nousee saksofonisti Wayne Shorterin uusi sähköinen bändi. Venezuelalainen, salsan suuri nimi Oscar de Leon tuon lavalle suuren Latin Show'nsa ja pioneeritason tavaraa tarjoilevat soul/funk-kokoonpano Earth, Wind & Fire sekä r&b-pappa Bo Diddley laatikkokitaroineen.

Kirjurissa päästään varsinaisen jazzin makuun lauantaina 20. päivä. Silloin esiintyvät rumpali-legenda Max Roach kvintetteineen, mukana mm. trumpetisti Cecil Bridgewater ja saksofonisti Odeon Pope. McCoy Tyner esiintyy Porissa jälleen, nyt saksofonisti Michael Breckerin kera. Carnagie Hall Jazz Orchestraa johtaa trumpetisti Jon Faddis ja mukana pitäisi olla liuta muitakin huippunimiä.

Myös päätöspäivänä, sunnuntaina 21.7., Kirjurissa on keimit päättävää 50-luvun rock-legendaa Little Richardia lukuun ottamatta jazzia, ensin Horace Silverin septetti ja sitten Herbie Hancockin uusi akustinen kvartetti.

Enemmän kuin suurilla estradeilla jazzia kuullaan klubeissa. Niistä löytyvät mm. nuoret pianistit Peter Delano ja Jackie Terrason kuin myös Frank Ansallem All Stars, venäläinen Trio Ganelin, Charles Hunter Quartet, Spirit Of The Life, tietysti Iiro Rantalana Trio Töykeät sekä paljon muuta kotimaista.

Erityisesti elokuvasäveltäjänä kunnostautunut trumpetisti Mark Isham tuo Poriin jazzkvintettinsä. Chick Corean kanssa työskennellyt rumpali Lenny White esiintyy Present Tense -yhtyeineen ja sovittajalegenda Chico O'Farrell Afro-Cuban Jazz Orchestroineen.

Tänäkin vuonna ultra-annista huolehtii newyorkilainen Knitting Factory -klubi. Sieltä saapuvat Matt Darriusin Paradox trio, Myth Science, Charles Gaylen trio ja Andrew Parkins Ensemble.

© Copyright Pori Jazz