1995*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1995_chuck_berry.jpg [1] => ./images/1995_hargrove.jpg [2] => ./images/1995_sinisalmi_king.jpg [3] => ./images/1995_ted_kainulainen.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1995.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1995

Yleisö vaientaa muusikot
Pori Jazzin sponsorien toimesta kutsuttujen voiteluvieraiden lukumäärä ja asenne johti moniin häiriöihin: pitkin päivää anteliaasti kestityt liike-elämän edustajat mekastivat musiikin kuulumattomiin. Lehdistön todistusten mukaan etenkin TeleGaten VIP-pöydät saivat monen muusikon uhkaamaan lopettaa soittonsa ellei meteli hiljene esityksen ajaksi. Kitaristivirtuoosi Wolfgang Muthspiel lopettikin.

Kolme vuosikymmentä Pori Jazzia seurannut Kalevan Sakari Karttunen antoi silminnäkijälausunnon: "Huuto ja meteli oli hirveä - ämmät kaakattivat ja äijät röhkivät. Muthspiel itse yritti kahteen otteeseen hillitä näitä olviretkeläisiä mutta turhaan. Kun sitten portsaria pyydettiin vaientamaan tuo rupusakki, oli hänen vastauksensa: Tämä on elävän musiikin tilaisuus, ja yleisö saa ottaa osaa. Elävä musiikki on siis sitä, että kansa saa huutaa taiteilijan suohon..." (Kaleva 22.7.95).

Helsingin Sanomien Jukka Hauru kirjoitti kolumnissaan "Pori Jazz on kuollut, eläköön markkinat" samasta asiasta: "Kansantaloudesta on sanottu, että markkinavoimat olisivat hyvä renki, mutta huono isäntä. Taiteen ja musiikin kohdalla tämä pitää vielä ehdottomammin paikkansa. Porin pääasia on ollut jo pitkään sponsoritahojen hyysääminen. Firmaporukoiden möykkä ja melu on niin jatkuvaa, että moni artisti luovuttaa, eläytyy taustamuusikon rooliin tai jättää leikin sikseen" (HS 22.7.95)

Taiteellinen johtaja Kangas vastasi, että yhtyeiltäkin voisi odottaa vähän tarkkanäköisyyttä. "Ei samanlainen ohjelmisto toimi iltakuudelta teatterissa ja kahdelta aamuyöllä jazzklubissa. Jos melu häiritsee, niin tempo vain päälle ja menoksi" (SK 24.7.95)

© Copyright Pori Jazz