1991*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1991_gloria_gaynor.jpg [1] => ./images/1991_sarpila.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1991.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1991

Mutapainia riisipellossa
Niin kului yö ja tuli aamu. Sunnuntaina Kirjurinluodon piknikkonsertti alkoi jo klo 13. Ajoittain rankassakin sateessa, mutta lähes 11 000 mutavellissä seisovan uskollisen ollessa paikalla.
Soitto jyrähti käyntiin hardbop-tenoristi Clifford Jordanin big bandin voimin. Seuraava osuus oli puolitoista tuntia Manhattan Transferin tuttua tavaraa 15 uravuoden varrelta.

Heti Manhattanin jälkeen oli sijoitettu toinen kuuluisa amerikkalainen lauluyhtye, Group Five, jonka epäkiitolliseksi tehtäväksi jäi houkutella laulujazzin kuulijoita jäämään paikalle sateesta huolimatta. Viisikon rytmitausta oli suomalainen, basisti Häkä Virtanen ja lyömäsoittaja Jartsa Karvonen.

Tauon aikana Pori Jazzin ja Suomen Tupakka Oy:n edustajat palkitsivat Trio Töykeät ensimmäisellä Pori Jazzin vuoden taiteilija- palkinnolla ja 30 000 markalla. Trio soitti tovin konsertin yllätysnumerona.

Sade senkun yltyi. Trumpetisti Jon Faddisin kvartetin esiintyessä suuri osa yleisöstä oli jo jättänyt riisipelloksi muuttuneen saaren. Yhtye teki johtopäätöksensä ja poistui paikalta puolen tunnin setin jälkeen.

Monellakaan ei liene muistoja konsertin lopussa esiintyneiden J.R.Mitchellin kvintetin ja Kysia Bosticin osuuksista. Autot, bussit ja junat olivat aika päiviä vieneet vieraspaikkakuntalaiset, ja porilaisetkin olivat saaneet kurjasta säästä tarpeekseen.

Oli vetäydytty hyvissä ajoin lopettajaistilaisuuksiin Newport Tentiin, Lone Star Cafeen ja Cafe Jazziin, jossa sekä Clifford Jordanin kvintetti että Jon Faddisin kvartetti tavoittivat oikeimman ja kuivan yleisönsä.

Pori Jazz 91:n käsiohjelma oli vaihteeksi konstailematon ja sisälsi tärkeää informaatiota selkeässä muodossa. Lieneekö asiaan vaikuttanut, että puolet kirjasesta oli Rytmin uuden tulemisen näytenumero.

Lippuja myytiin odotusten vastaisesti vain noin 37 000, minkä järjestäjät tuoreeltaan arvioivat kuitenkin riittävän menojen kattamiseen. Mikäli kulupuoli oli pysynyt suunnitellun suuruisena, Pori Jazz voi odottaa lähes miljoonan markan voittoa, millä kaunistaa vuosikausia mukana laahautunutta tappiotaan.

Juhlien negatiivisimmat ilmiöt olivat äänentoiston jatkuva reistailu ensimmäisten päivien aikana sekä pitkään jatkuneet sateet, jotka tekivät Kirjurinluodosta suuren mutapainikentän.

© Copyright Pori Jazz