1984*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1984_miles_sorsa.jpg [1] => ./images/1984_owens_ja_severi.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1984.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1984

Urban Sax - radio-ohjattu unikuva
Suomessa ennennäkemätön spektaakkeli alkoi samaan aikaan: Urban Sax sekoitti täydellisesti öisen Porin. Tässä kaupunkitapahtumassa kaatuivat kaikki perinteiset kuviot. Gilbert Artmanin johtama valkoisiin avaruusasuihin ja mustiin, sinisiin ja harmaisiin miekkailunaamioihin pukeutunut ranskalaisjoukkue ilmestyi jazzkadun päähän kahdella trukilla ja palokunnan tikasautolla, joka johti hälytysvalot vilkkuen joukon ja yleisön kohti Keski-Porin kirkkoa. Loput puolensadan esiintyjän joukkueesta tuli paikalle vesibussilla.

Vain kolmannes halukkaista mahtui kirkkoon, ja viitisentuhatta henkeä jäi toiveikkaasti odottamaan ulkopuolelle. Uuden ajan shamaanit liikkuivat mekaanisen oloisesti, nykien, suurta hyönteislaumaa muistuttaen. Shown koordinaatio hoidettiin radiolla ja jokaisen korvilla olevilla LA-vastaanottimilla.

Tunnelma oli uskomaton. Toiset seurasivat esitystä ihmetyksestä ymmyrkäisinä, toiset eläytyen kyyneliin asti. Kirkko täyttyi välillä savusta, välillä leimahtelevista valonsäteistä. Urban Saxin jäsenet soittivat korkealla kirkontornin aukoissa ja laskeutuivat parvelta vaijerin varassa, saksofonien kymmenet äänet muokattiin sähköisesti, kirkkoherra Aulis Karén suojasi itsensä sormet korvissa.

Tunnelman intensiivisyys ja esityksen yllättävyys olivat liikaa kappalainen Matti Vuolanteelle. Hän kiipesi saarnastuoliin ja alkoi improvisoidun saarnan. "Te heikot ja pelkurit, sunnuntaisin saarnan aikana kirkon penkit ovat tyhjät, mutta nyt te kyllä olette täällä."

Hänen puheensa peittyi muutaman kerran yleisön villeihin aplodeihin ja rytmikkääseen lattian polkemiseen. "Lopettakaa suosionosoitukset, ei kirkossa saa taputtaa... Tämä on henkilökohtainen kutsu sinulle, ilman Jeesusta olet onneton", huusi Vuolanne metelin keskellä.

Urban Sax-spektaakkeli jatkui häiriintymättä koko ajan.

Urban Sax oli Porin festivaalien värikkäin, yllättävin ja ristiriitaisimpia tunteita herättänyt kokoonpano kautta aikojen. Se oli radio-ohjattu kulttuurishokki, kollektiivinen unikuva, joka vangitsi ja lumosi visuaalisella kauneudellaan.

© Copyright Pori Jazz