1983*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1983_harold_lang.jpg [1] => ./images/1983_kangas.jpg [2] => ./images/1983_marsalis_hancock.jpg [3] => ./images/1983_mus_kongressitalo.jpg [4] => ./images/1983_severi.jpg [5] => ./images/1983_six_finger.jpg [6] => ./images/1983_verolait.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1983.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1983

Uusi aika: pulaa parkkipaikoista
Ajat olivat muuttuneet, auto kuului jazzinharrastajankin perusvarustukseen. Pori Jazz oli 18 vuodessa ehtinyt törmätä moniin ongelmiin, mutta pysäköinti ei ollut kuulunut niihin. Nyt jazzkansan autot täyttivät Porin ranta-alueen, ajoneuvot jouduttiin jättämään yhä kauemmas Kirjurinluodosta, ja pysäköinninvalvojat tekivät ennätyksen maksulappujen kirjoittamisessa.

Johtavat jazzkirjoittajat totesivat edellisen kesän voimakkaan kritiikin tehonneen, ja luokittelivat yleisesti Pori Jazz 83:n samaan sarjaan kuin vuoden 1978 festivaalin, jota monet pitivät musiikillisesti täysipainoisimpana jazzjuhlana.

Helsingin Sanomien Jukka Kajava, joka oli Porissa jo alkuviikosta seuraamassa musikaalin käynnistymistä, onnitteli Pori Jazzia uskomattomasta tempauksesta, viime vuosien parhaan amerikkalaismusikaalin tuottamisesta Suomeen (HS 15.7.1983). Helsingin Juhlaviikot oli sanonut produktiolle ei kiitos. "Ain't Misbehavin'" oli siihenastisten Pori Jazzien ensimmäinen ohjelmanumero, joka ei saanut lehdistössä yhtään kielteistä arviota.

Myös jazzsukupolven vaihtuminen noteerattiin. Pori Jazzin alkuaikojen radikaali jazzhenki ja -joukko oli poissa, ja jazzin kuulijat olivat asiantuntevaa, kuuntelemiseen keskittyvää ja siististi pukeutunutta väkeä. Uusin Porin löytänyt ryhmä oli elinkeinoelämän edustajien kannoilla seurannut poliitikkojen ja virkamiesten sankka joukko. Pori Jazzille oli kertynyt statusta, siellä oli hyvä näyttäytyä. Koskaan ennen ei jazzyhdistyksen leikekirjoissa ollut niin paljon postimerkin kokoisten valokuvien koristamia seurapiirileikkeitä kuin Pori Jazz 83:n jäljiltä.


"Meillä oli taas maanantai-iltana tiedossa kiitoskaronkka toimitsijoille. Jalkanen soitti mulle töihin ja käski tulla nopeasti pakettiautolla, että saadaan haettua Porin Oluttehtaan lupaamat 28 koria kaljaa. Mä hain ne oluttehtaalta, ja kun tulin Otavan eteen siellä oli oluttehtaan kuorma-auto tuomassa toimitsijabussiin 28 koria luvattua kaljaa. Sitten Paula Kangas soitti karonkkapaikalta, että Porin Oluttehtaan auto on juuri purkamassa 28 koria kaljaa suoraan sinne. Sitä karonkkaa en unohda koskaan." (Ilkka Poijärvi)

© Copyright Pori Jazz