2001*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2001_arena_valmis.jpg [1] => ./images/2001_erykah_kasi.jpg [2] => ./images/2001_lava.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2001.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2001

Robert Plant innostui kukkoilemaanJukka Yli-Lassila SK 20.7.2001

Robert Plant and His Strange Sensations WORKShopissa 18. 7.

Jimmy Pagen ja Robert Plantin kissa ja hiiri -leikki Led Zeppelinin (ja toistensa) ympärillä on edennyt vaiheeseen, jossa klassikkobändin entinen laulaja lienee ainakin tilapäisesti päässyt sopusointuun menneisyytensä kanssa.

Tähän suuntaan viittasi Plantin ja hänen uuden Strange Sensations -yhtyeensä keikka WORKShopissa: kymmenestä esitetystä kappaleesta neljä oli vanhaa Zeppelin-materiaalia - In the Light, Four Sticks, Baby I'm Gonna Leave You ja Whole Lotta Love.

Soolourallaan Plant on vältellyt nostalgialla lämmittelyä, mutta nyt biisivalinnoissa ja esiintymisessä oli havaitsevinaan muinaisen Zeppelin aikaista uhoa ja jopa itseironiasta valitettavan vapaata kukkoilua. Plantin oma soolotuotanto sivuutettiin melkein kokonaan.

Ovatko Plantin 90-lukua leimanneet hillityt, seesteiset ja tärkeilemättömät ajat takana, vai onko kyseessä "kosto" Jimmy Pagelle, joka teki hiljattain aika aivottoman kiertueen ja levyn Zeppelin-materiaalia soittaneen Black Crows -yhtyeen kanssa? Voi tätä maskuliinisen pullistelun ja kyräilyn kyllästämää rockmaailmaa!

Kohtuuden nimessä on sanottava, ettei Plantin ja hänen bändinsä esiintyminen suinkaan ollut huono. Setti eteni vaivattoman polveilevasti, nousuja ja laskuja tarkasti annostellen. Plantille läheisiä arabialaisvaikutteita viljeltiin siellä täällä ja ilman, että niistä muodostui mitään väkisin mukaan ympättyä eksotiikkaa. Tukea etnosuuntaan antoi mm. multimuusikko Justin Adams, joka aiemmin on vaikuttanut Jah Wobble's Invaders of the Heart -maailmanmusiikkibändissä.

Zeppelin-biisien ohessa soitettiin varsin onnistuneita - ja kestoltaan pitkiä - variaatioita bluesstandardeista. Vastikään manan majoille siirtynyttä John Lee Hookeria muisteltiin yhden kappaleen verran. Yllättävin veto oli ensimmäisenä encorena soitettu Donovanin Season of the Witch, jonka keskelle Plant heitti muutaman säkeen Led Zeppelinin Black Dogia. Varsinaista crossoveria!

Ensimmäinen encoreosuus loppui Whole Lotta Loveen, joka epäilemättä sai WORKShoppiin Plantin takia matkanneet fanit totaalisen päreiksi. Biisivalintana se oli kyllä omituisen ilmeinen. Keikan varsinainen Zeppelin-kohokohta oli oivaltavasti kuljetettu perusblues Baby, I'm Gonna Leave You.

Plantin kuuluisa ylärekisteri kesti valitut biisit kohtalaisesti, mutta hänen vokaalinsa hukkuivat voimakkaimmissa kohdissa äänivallien alle. WORKShopin soundit olivat Plantin osuuden alussa sietämätöntä puuroa, mutta ne tasaantuivat keikan loppua kohden. Joka tapauksessa aivan liian myöhään.

© Copyright Pori Jazz