2001*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2001_arena_valmis.jpg [1] => ./images/2001_erykah_kasi.jpg [2] => ./images/2001_lava.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2001.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2001

Terveystarkastajalta hyvä arvosana jazzravintoloilleJukkapekka Varjonen SK 18.7.2001

Pori Jazzia pidetään yhtenä Suomen parhaiten järjestettynä yleisötilaisuutena. Jazzien tunnelmaan vaikuttavat osaltaan myös kaupungin viranomaiset. Vuosikymmenien aikana porilaisille on kertynyt kokemusta siitä, mitä vaaditaan turvallisen massatapahtuman järjestämiseksi.

Eilen porilaisviranomaiset tutkivat totuttuun tapaan yhteistuumin tänään avattavat Karjarannan jazztilat. Paikalla oli väkeä poliisista ja palokunnasta rakennus- ja alkoholivalvontaan.

- Me olemme tehneet näitä tarkastuksia jo niin monet jazzit, että mahdolliset ongelmat osataan jo ennakoida. Jazzit ovat nykyään niin hyvin järjestettyjä, ettei suuria moitteita ole ollut, toteaa komisario Reima Lajunen.

Sony Jazz Centerissä viranomaisia kiinnostivat erityisesti hätäuloskäynnit, Metso Workshopissa telttarakenteet. Suurteltta koostuu kolmesta yhteen liitetystä 20×60 metrin teltasta.
- Se teltta on niin suuri, että kovan tuulen sattuessa erityisesti telttojen liitoskohdat miellettiin ongelmaksi. Tarkastuksen jälkeen telttoihin pistettiinkin lisäkiinnityksiä, toteaa rakennustarkastaja Hannu Olenius.

Samaan tapaan kuin Karjarannan tarkasti viranomaisseurue viime viikolla jazzkadun. Terveystarkastaja Simo Järvisen mukaan yleiskuva oli myönteinen. Vaikka jazzkatu ei paljon ole edellisvuodesta muuttunut, siellä on nyt hieman enemmän valoa ja väljyyttä.

- Jazzkadulla ei ollut mitään merkittävää muutostarvetta. Meille tuli sellainen kuva, että jazzkatua on helppo pitää puhtaana. Minua itseäni viehätti, että monet teltat ovat valkoisia. Se lisää puhtauden tuntua. Ainahan viilaamista on, mutta esimerkiksi wc-alueiden sijoittelussa ei ollut moitittavaa. Terveystarkastaja Järvisen työtä on helpottanut porilainen lupakäytäntö. Kun Pori Jazz tekee katukauppiaan kanssa kesäkuussa vuokrasopimuksen, saa yrittäjä samalla Porin terveysvirastoon lähetettävän ilmoituksen tilapäisestä elintarvikemyynnistä. Ilmoituksen ansiosta Porin terveysviranomaiset voivat neuvotella yrittäjän kanssa etukäteen mahdollisista riskeistä ja ratkaisuista.

- Myyntipisteitä on noin 80, ja lähes kaikista on tehty ennakkoilmoitus. Se on hyvin harvinaista suomalaisissa kesäjuhlissa.

Tällä viikolla Järvinen on lähettänyt jazzien katukauppiaille tarkemmat ohjeet. Ohjeissa todetaan mm., että jäähdytys- ja kuumennuslaitteissa on oltava lämpömittarit. Työasu on oltava kaikilla elintarvikemyyjillä ja sitä pitää käyttää. Myyntipaikkojen pannuilla tai hauteissa ei saa olla aamuisin sinne yöllä jätettyjä elintarvikkeita. Ohjeita on Järvisen mukaan hyvin noudatettu.

Jazzkatu on ollut auki viime viikon keskiviikosta. Samalla kaupungin terveystarkastajat ovat aamusta iltamyöhään ottaneet näytteitä ja tutkineet katukauppiaiden grillien elintarvikkeiden myynti- ja säilytyslämpötiloja. Järvisen mukaan elintarvikkeiden lämpötilat ovat olleet ainakin tyydyttävällä tasolla.
- Eräissä paikoissa olemme neuvotelleet ruokien sijainnista. Tähän mennessä ei ole ollut epäilystäkään, että jossain myytäisiin pilaantuvaa ruokaa.

Elintarviketurvallisuuden kannalta on Järvisen mukaan erinomainen asia, että jazzien suurimmat ravintolayrittäjät ovat vuokranneet Pohjois-Porin, Liisanpuiston ja lyseon koulukeittiöt jazzien ajaksi.
- Ne keittiöt on tehty ruoanlaittoa varten, joten niitä on myös helppoa ja turvallista käyttää.

Simo Järvisellä on oma jazzien tyytyväisyysindeksi. Jos jazzvieras haluaa Porissa jostakin valittaa, päätyy tieto lopulta terveystarkastaja Järvisen korviin.

- Vielä ei ole tullut yhtään asiakasvalitusta. Kaikkiaan valitusten määrä on laskenut viime vuosien aikana muutenkin. Aikoinaan valitettiin erityisesti vessoista ja katujen siisteydestä. Nyt asiat tuntuvat olevan varsin hyvin hallinnassa. Itsekin olen huomannut, että jazzkatu on siivottu ennen aamukahdeksaa.
Porilaiset viranomaiset olivat mukana tekemässä tammikuussa julkaistua Turvallinen yleisötilaisuus - kirjaa. Opas soveltuu yhtä lailla massatilaisuuksien järjestäjille ja yrittäjille kuin valvontaa ja päätöksiä tekeville viranomaisille.

© Copyright Pori Jazz