2001*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2001_arena_valmis.jpg [1] => ./images/2001_erykah_kasi.jpg [2] => ./images/2001_lava.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2001.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2001

Pori Jazz joutuu etsimään uuden konserttipaikanAsta Matikainen SK 27.1.2001

Pori Jazzissa ollaan yksinomaan tyytyväisiä siitä, että porilaisella teollisuudella menee hyvin, vaikka se tietääkin taas uuden konserttipaikan etsintää. Metso nimittäin tarvitsee heinäkuisessa jazzkäytössä olleen PoriWorksin Karjarannassa omaan käyttöönsä kasvaneen tilauskantansa takia.

Worksiin siirryttiin aikoinaan Rauma Factorysta, kun se tarvittiin teollisuuskäyttöön.
- Otamme tämän positiivisesti. Hyvä, että teollisuudella menee hyvin ja meillä on nyt taas tilaisuus uudistua, tuumasi tyynesti Pori Jazzin toimitusjohtaja Hannu Hakala.

- Festivaali on kehittynyt osin siksi, että olot ovat pakottaneet meitä uudistukseen, meidät on heitetty ulos. Esiintyjäpolitiikassa lähdemme nyt siitä, että konserttipaikat ovat aiempaa pienempiä, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Jyrki Kangas puolestaan totesi.

Jo viime vuonna PoriWorksin käyttö musiikkiestradina oli hilkulla. Jos festivaali olisi ollut pari viikkoa myöhemmin, ei tila olisi enää ollut käytettävissä.

Tilanteet kuitenkin muuttuvat varsin nopeasti, ja viime syksynä keskustelut PoriWorksin käytöstä olivat Metson ja Pori Jazzin kesken jo varsin pitkällä ja myös yhteistyön laajentamisesta keskusteltiin. Metson tilauskirjat täyttyivät kuitenkin joulun ja uudenvuoden välillä niin, että heti vuoden vaihduttua yhtiö ilmoitti Pori Jazzille, etteivät Worksin tilat ole enää käytettävissä.

- Metso on itse aktiivisesti etsinyt meille vaihtoehtoja ja olemme käyneet katsastamassa samalla Karjarannan teollisuusalueella pariakin paikkaa, joissa on katto ja seinät valmiina, Hannu Hakala kertoi.

Hän ei halunnut kertoa vielä sen tarkemmin, mistä tiloista on kyse ja yhtä harvasanainen oli Metso Engineeringin toimitusjohtaja Tapani Vainio-Mattila, koska asia on vielä keskeneräinen.
- Olisimme kovasti halunneet jatkaa kolme vuotta "vanhaa" perinnettä ja antaa samat tilat Pori Jazzin käyttöön. Olemme kiinnostuneet edelleen yhteistyöstä ja katsotaan nyt, löytyykö meiltä tarkoitukseen sopivia tiloja, Vainio-Mattila totesi.

Pori Jazzissa etsitään nyt joka tapauksessa vaihtoehtoja, jotka olisivat parhaat mahdolliset toimivuuden ja kustannusten kannalta. Tilapäisratkaisuja siltä varalta, etteivät Metson tarjoamat tilat sovellu konserttikäyttöön, on jo mietitty Pori Jazzissa. Vaihtoehtoina on Kankaan mukaan mm. yhden ison teltan pystyttäminen jonnekin tai "yökylän" rakentaminen aivan Worksin kylkeen entiselle teurastamon alueelle Karjarantaan, jossa olisi esimerkiksi kolme eri konserttitelttaa.

- Yksi vaihtoehto voisi olla iso vanha puurakennus Factoryn takana joen pohjoisrannalla tai ison teltan pystyttäminen Puuvillatehtaan takapihalle tai Kirjurinluotoon suurin piirtein samoille paikoille, jossa aikoinaan oli Carousel-teltta. Matkan varrella on aina tullut uusia signaaleja, kun olemme joutuneet etsimään uusia konserttipaikkoja. Verkot on nyt heitetty veteen ja otamme vastaan tarjouksia, Jyrki Kangas kertoi.

Suunnitelmissa on yhtenä mahdollisuutena esimerkiksi kolmen konserttipaikan kompleksin rakentaminen Karjarantaan. Silloin alueelle voitaisiin myydä ne samat 5 000 lippua, jotka Worksiin myytiin. Katu voitaisiin osin kattaa, mutta koko ulkoilma-alueen kattaminen ei sentään onnistuisi.

- Tämän suunnitelman huonona puolena on se, että olisimme aika paljon säiden armoilla. Tosin esimerkiksi kolmesta teltasta ja Sony Jazz Centeristä löytyisi katettuja sisätiloja yli 3 000 festivaalivieraalle, Hakala laskeskeli.

Luonnollinen vaihtoehto olisi löytää paikka Karjarannan puolelta, sillä festivaalien painopiste on siirtynyt jo tyystin pois pohjoisrannalta. Kankaan mukaan telttoja kyllä maailmalta löytyy. Kyse on vaan siitä millä hinnalla ja miten kaukaa niitä pitää hakea.

- Esimerkiksi Virossa on 3 000 hengen teltta ja Lontoosta löytyy 5 000 hengen teltta. Saksasta ja Espanjasta löytyy lisää. Akustiikan kannalta sirkusteltta on parempi kuin useimmat muut teltan näköiset vehkeet tai hallit, Kangas kertoi.

Lopulliset päätökset konserttipaikoista on tehtävä viimeistään siihen mennessä, kun huhtikuun alussa painosta tulevaa ensimmäistä kesän jazzfestivaalin ohjelmaversiota kirjoitetaan.

© Copyright Pori Jazz