2002*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2002_areena_2.jpg [1] => ./images/2002_areena_piknik.jpg [2] => ./images/2002_arena.jpg [3] => ./images/2002_kuulosuojaimet_tarpeen.jpg [4] => ./images/2002_marssibandi.jpg [5] => ./images/2002_nuorta_jengia.jpg [6] => ./images/2002_piknik_kassi.jpg [7] => ./images/2002_vaalea_tumma.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2002.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2002

Monipuolinen tarjonta jazzin eri tyylisuuntiaPianisti Herbie Hancock on jazzin monilahjakkuus ja kameleontti. Hän viihtyy yhtä hyvin akustisen jazzin kuin sähköisen funkin parissa. Hancock nousi musiikin parrasvaloihin 60-luvulla Miles Davisin maineikkaassa kvintetissä. Kesällä hän tuo Poriin kvintetin, joka keskittyy Miles Davisin ja John Coltranen musiikkiin. All stars -yhtyeessä soittavat mm. saksofonisti Michael Brecker, trumpetisti Roy Hargrove ja rumpali Brian Blade.

Pianisti Andrew Hill teki jo 60-luvulla legendaarisia Blue Note -levytyksiä. Hän palasi viime vuonna jazzkentille ja julkaisi sekstettilevyn "Dusk", joka oli arvostetun Down Beat -lehden kriitikoiden mielestä vuoden levy 2001. Porissa Andrew Hill esittää persoonallista ja haastavaa musiikkiaan pianotriolla.

Toinen moderni pianistilegenda on Bobby Few, joka saapuu Poriin nuoren ranskalaisen DJ:n ja tuottajan Art Konikin yhtyeen erikoisvieraana.

Jazz-pianismin tyylitaituri Benny Green tuo myös Poriin oman trionsa.

Jazzin ja kuubalaisen salsan raameissa liikkuva pianisti Eddie Palmieri tuo festivaalille LatinJazz Orchestransa. Palmieria pidetään kuubalaisen salsamusiikin pioneerina ja uudistajana, jolla on eniten Latin Grammy -palkintoja.

James Carter on jazzin nuoremman saksofonistikunnan monipuolisimpia tähtiä. Musiikissaan hän ammentaa innoitusta yhtä hyvin mustan musiikin juurilta bluesista gospeliin kuin jazzin uudemmilta alueilta free -musiikista funkiin. Carterin avointa asennetta kuvaa hyvin hänen viime aikojen työnsä: levyllinen musiikkia Django Reinhadtin hengessä, omistus Ornette Colemanille sekä keikkoja Aretha Franklinin rinnalla. Porissa hän esiintyy oman yhtyeensä kanssa.

Saksofonisti Odean Pope muistetaan parhaiten Max Roachin kvartetin jäsenenä 70-luvulla. Vuonna 1977 hän kokosi Saxophone Choirin, joka käsittää yhdeksän saksofonistia ja rytmiryhmän. Porissa kahdeksan saksofonistia tulee Suomesta (mm. Pepa Päivinen ja Jari Perkiömäki) ja Odean Pope on itse yhdeksäs. Tämä yhdysvaltalais-suomalainen yhteistyöyhtye esiintyy Kirjurinluodossa 20. heinäkuuta.

Kosketinsoittaja Eumir Deodato on tuottanut tai sovittanut yhteensä 450 albumia, joista 16 on myynyt platinaa! Hän on työskennellyt mm. Frank Sinatran, Tom Jobinin, Wes Montgomeryn ja Sarah Vaughanin kanssa. Deodato kuului myös Kool & Gang kokoonpanoon vuosina 1979 - 83. Hän on myös tuottelias elokuvasäveltäjä (mm. The Onion Field, The Exorcist). Eumir Deodaton funk-sovitus Richard Straussin "Also Sprach Zarathustra" -kappaleesta kuului Stanley Kubrikin elokuvaan "Avaruusseikkailu 2001" ja oli myös huima myyntimenestys. Harvoin konsertoiva Deodato on koonnut ympärilleen ison yhtyeen, jota kuullaan Kirjurinluodossa 20.7.


Jazzin kuuluisin veljessarja Percy, Jimmy ja Albert "Tootie" Heath esiintyvät Porissa kodikkaasti nimellä The Heath Brothers. Veljessarjan jäsenet ovat tehneet yhteistyötä mm. Charlie Parkerin, Miles Davisin, Thelonious Monkin, Dizzy Gillespien ja John Coltranen kanssa. Kaikki kolme ovat myös levyttäneet sekä omissa nimissään että The Heath Brothersina useita arvostettuja albumeja. Odotettavissa on post-bopin lisäksi myös groovea funkia.

Jazzin traditioon oleellisesti kuuluvaa big band -perinnettä Pori Jazzissa edustaa Mingus Big Band.

Ranskalais-vietnamilainen kitaristi Nguyen Le Bakida tuo Poriin trionsa, jonka ilmaisusta löytyy aineksia vietnamilaisesta kansanmusiikista, rockista ja jazzista.

Kotimaista jazzia Kirjurinluodon konserteissa edustaa U-Street All Stars.

Iro Haarla - Pepa Päivinen duo on soundiltaan vahvasti kiinni edesmenneen Edvard Vesalan perinteessä. Duon ohjelmistossa on myös Iro Haarlan ja Päivisen omia sävellyksiä. Heidän viime syksynä brittiläiselle November Music -merkillä julkaistu "Yarra Yarra" -albumi on kerännyt kiitettäviä arvioita ympäri Eurooppaa.

Haitaristi Kimmo Pohjonen tuo Kluster -projektinsa Poriin. Pohjonen on liikkunut yhä kauemmas klassisesta ja kansanmusiikkitaustasta, kohti omaa musiikillista avaruuttaan. Hänen "Hullun haitaristin" sooloprojektit ovat hurmanneet yleisöä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Rockyleisö on tutustunut Pohjoseen Ismo Alangon Säätiön jäsenenä. Porissa Kimmo Pohjonen esiintyy hänen haitarinsoittoaan ja laulamistaan livenä samplaavan sähkörumpali Samuli Kosmisen kanssa.

Porissa esiintyy myös uusi kotimainen yhtye Suo, kuokka ja Jussi plays EWF. Yhtye esittää discofunkin legendan Earth, Wind & Firen tunnetuimpia kappaleita. Kokoonpanon laulusolistit ovat Sami Saari ja Sami Pitkämö ja muusikkoina mukana mm. Jukka Perko ja Severi Pyysalo.

© Copyright Pori Jazz