2002*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2002_areena_2.jpg [1] => ./images/2002_areena_piknik.jpg [2] => ./images/2002_arena.jpg [3] => ./images/2002_kuulosuojaimet_tarpeen.jpg [4] => ./images/2002_marssibandi.jpg [5] => ./images/2002_nuorta_jengia.jpg [6] => ./images/2002_piknik_kassi.jpg [7] => ./images/2002_vaalea_tumma.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2002.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2002

Komea joukko laulajia ja lauluntekijöitä PoriinBrittiläistä laulajaa Joe Cockeria voidaan kutsua valkoisen soulin legendaksi. Hänen komean uransa läpimurto oli onnistunut cover-versio Beatlesien hitistä "A Little Help from My Friends" sekä esiintyminen Woodstokcin festivaaleilla 1969. Cockerin tunnetuimpia kappaleita ovat mm. "Unchain My Heart", "You Are So Beautiful" sekä duettona Jennifer Warnesin kanssa esitetty "Up Where We Belong" elokuvasta Upseeri ja Herrasmies.

Soul ja r&b -musiikin nousevan tähden Angie Stonen debyyttilevy sai arvostetun musiikkilehden Billboardin ylistyksiin. Kotimaassaan Yhdysvalloissa häntä on verrattu jopa Aretha Franklinin musiikillisen perinteen jatkajaksi. Angie Stonen musiikkissa 70-luvun soul yhdistyy tämän päivän rosoiseen street-soundiin.

Soulin, jazzin ja popin parissa viihtyy myös laulaja Chaka Khan, jonka lopullinen läpimurto maailmantähdeksi tapahtui tulkitsemalla Princen kappaleen "I Feel For You", joka nousi listojen kärkeen sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Viimeaikoina Chaka Khan on tehnyt yhteistyötä mm. De La Soulin kanssa.

Laulaja Gordon Haskellin jazzahtava balladi "How Wonderful You Are" on noussut Euroopassa soittolistojen kärkeen. Gordon Haskell aloitti muusikon uransa 60-luvulla, ja soitti mm. progelegenda King Crimsonin riveissä 70-luvun alussa. Hän teki jo 30 vuotta sitten ensimmäisen soolo-albuminsa, mutta saa maistaa uransa alkuaikojen tapaista menestystä vasta nyt. Gordon Haskell on tuhansien keikkojen karaisema, kypsä tarinankertoja.

Laulaja, lauluntekijä ja kitaristi Elvis Costello on esimerkillään näyttänyt, että hyvää musiikkia on turha lokeroida. Omasta rocktaustastaan käsin hän on tehnyt yhteistyötä mm. jazz-, blues-, country- ja klassisen musiikin edustajien kanssa. Viime vuosikymmenen lopulla hän teki hienon duettolevyn viihdemusiikin legendan Burt Bacharachin kanssa ja pari vuotta myöhemmin yhteislevy oopperalaulaja Anne Sofie von Otterin kanssa. Nyt Costello on koonnut taas oman yhtyeensä, jonka hän tuo Poriin. Tarjolla on juurimusiikkia á la Costello.

Ensimmäisen vierailun Suomeen tekee bluesin ja r&b:n legenda: kitaristi, pianisti, laulaja, tuottaja ja lauluntekijä Ike Turner. Hän oli mukana jo Sun Studion levytyksessä Memphisissä 1951 kun Jackie Brenston levytti ensimmäiseksi rock-levytykseksi mainitun "Rocket 88" kappaleen. Pitkän uransa aikana Ike Turner on jättänyt vahvan jäljen rytmimusiikin historiaan. Mittavan oman tuotantonsa ohella (blues, r&b, r&r ) hän oli tärkeä studiomuusikko mm. Elmore Jamesin, Howlin´ Wolfin ja Otis Rushin levytys-sessioissa. Turner keikkailee ja levyttää edelleen ahkerasti Kings of Rhythm yhtyeensä kanssa. Viime vuonna häneltä julkaistiin hyvät arvostelut saanut "Here and Now" -albumi.

© Copyright Pori Jazz