2000*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2000_hakala.jpg [1] => ./images/2000_halonen.jpg [2] => ./images/2000_jazzkatu.jpg [3] => ./images/2000_kuumis.jpg [4] => ./images/2000_vilvoittelua.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2000.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2000

Festivaalijohtajien katse jo tulevassaJarmo Huida SK 15.7.2000

Areena tulee! Oletko valmis? Ainakin festivaalijohtajien on oltava. Samalla he vakuuttavat, että itse jazzjuhlia ei areenalle uhrata. Kirjurinluoto säilyy juhlan ytimenä.

Tosin festivaalin taiteellinen johtaja Jyrki Kangas haluaisi päästä irti areena-nimestä, koska maailmalla areenat ovat sisätiloja. Sellaiset on Turussa ja Helsingissä, kun taas Poriin tulee stadium. Parempi vielä, jos paikalle keksittäisiin jokin lyhyt ja ytimekäs nimi.

Tämä tämänkertainen festivaali on puolestaan jo ikään kuin elettyä elämää. Niin Jyrki Kangas kuin Pori Jazzin toimitusjohtaja Hannu Hakalakin ovat sen suhteen tyynen rauhallisia.

- Toiminnallisesti on helpotus, kun ei ole irtotelttoja. Se on helpottanut tuotantokoneistoa, eivätkä ne olleet hyviä ratkaisuja taloudellisestikaan, sanoo Hakala. Näyttää siltä, että nykyiset konserttipaikat ravintolatiloineen riittävät tyydyttämään festivaaliyleisön tarpeet, ja onhan festivaalilla uutena konserttitilana Promenadisali.

Promenadisalihan itsessään on sen verran pieni, ettei sillä festivaalille ole juuri taloudellista merkitystä, enemmänkin imagollista. "Ei siitä yksinään saa koskaan rahaa irti riittävästi," Jyrki Kangas toteaa. Mutta se mahdollistaa konsertteja, joita Porissa tuskin muuten kuultaisiin.

- Suzanne Vegan konsertit myytiin heti loppuun, ja sali mahdollisti Porin teatterin osittaisen pyhittämisen Ultralle. Se on toimiva sapluuna, sanoo Hannu Hakala.

Ainoa syy herrojen "huolettomuuteen" ei kuitenkaan ole toiminnallinen helppous. Siinä suhteessa ei edes ole varaa liikaan huolettomuuteen. Jos tämä kesä on kunnossa, ensi kesästä ei ole varmuutta. Festivaalin kannalta olisi parasta, jos porilaisella teollisuudella ei menisi liian hyvin. Tyhjät teollisuushallit ovat olleet suorastaan Pori Jazzin kasvun edellytys.

- Meillä ei ole mitään tietoa siitä, onko meillä ensi kesänä Workshop. Sopimus on sanottavissa irti kolmen kuukauden varoitusajalla, eikä se riitä meille ollenkaan, Jyrki Kangas sanoo. Ellei vapaita halleja ole, sitten mennään mahdollisesti taas telttaan, ja tällä kertaa todella isoon, 5 000 hengen vetoiseen. Niitä on maailmalta kyllä saatavissa, mutta halpa ratkaisu se ei ole.

Mutta siihen huolettomuuteen on siis syynsä, ja sen nimi on Buena Vista Social Club ja laveammin Kuuba.
- Kuuba on aidosti yllättänyt meidätkin. Ei kukaan osannut arvata etukäteen, miten suosittu se on meilläkin. Näyttää siltä, että se on tämän kesän must, ja sen vaikutus leviää, sillä Kirjurin konsertista riittää yleisöä täyttämään lauantaina myös muut paikat, Hannu Hakala sanoo.

Sitä paitsi kuubalaiset oli edullinen hankinta, mikä vain parantaa tilannetta. Kuten Jyrki Kangas sanoo: "Yleensä esiintyjä, joka myy hyvin, sisältää myös ongelmia." Nyt niin ei näyttäisi käyvän. Tänä kesänä ei ole riittänyt tähtiesiintyjiä edes rockjuhlille. Heitä ei ole ollut kesäliikenteessä, mutta eivät isotkaan tähdet ole riskitöntä rahantekoa. Isot tähdet tuovat isot kulut ja agentit vievät loput. Hyvä jos jotain jää käteen.

- Me saimme yhden hinnalla viisi bändiä. Kuubalaiset eivät ensin saaneet isoa agenttitoimistoa. Sitten heistä tapeltiin. Suuri agentti olisi myynyt heidät miljoonalla kappale, Jyrki Kangas sanoo.
Nyt kuubalaiset tuovat Poriin rahaa, jota ei tarvitse luovuttaa välikäsille. Bändit maksoivat yhteensä alle miljoonan. Heidän aiheuttamansa lippuliikenne on tuonut kassaan jo viitisen miljoonaa, Jyrki Kangas heittää.

Pori Jazz sai kuin saikin tähden - tai tähdet, ja vielä kuin puolivahingossa. Tällä kertaa trendien haistelu osui nappiin.
- Meitä on osoiteltu sormella ja syytelty trendien haistelemisesta. Nyt voimme sanoa, että se kestää myös taiteellisesti lähemmän tarkastelun, sanoo Hakala tyytyväisenä.

- Kirjurista ei Pori Jazz tule luopumaan. Areenasta ei voi tulla festivaalin ydintä, vakuuttaa Hakala niille, jotka ovat pelänneet festivaalin luonteen muuttuvat liikaa areenan tulon myötä ja juhlien karkaavan ikään kuin käsistä.

Hakalan mielestä festivaalin aikana areenalla voidaan järjestää korkeintaan yksi konsertti ja sekin riippuu täysin artistitarjonnasta.
- Se on sitten sitä genreä, joka on kauimpana meidän ytimestä, hän sanoo.

Areenalle ei alle 10 000 kuulijaa kannata viedä, eikä Pori Jazz tule olemaan sen ensisijainen käyttäjä. Tänä kesänä aluetta kuitenkin esitellään sellaisille merkittäville tahoille, jotka voisivat sitä käyttää.
- Me vain olemme tämän asian suhteen niin aktiivisia kuin mahdollista. Pori Jazz tulee olemaan tän jutun imagokärki, sanoo Jyrki Kangas.

Kankaan hahmotelmissa areenan suuntaan siirtyy ehkä osia jazzkadusta, jolloin markkinameiningille saadaan lisää väljyyttä. Kirjurin estradille järjestetään kenties ilmaiskonsertteja. Väkisin areenalle ei tähtiä hankita. Mahdollinen on myös iso sponsoroitu ilmaiskonsertti.
- Tosiasiahan on, ettei tämä festivaali koskaan jätä meille sellaisia rahoja, joilla näitä tulevaisuuden suunnitelmia rahoitetaan, sanoo Kangas.

- Mutta brändi on jäänyt, vaikka se onkin huono sana. Tuotemerkki, jatkaa Hakala.

Ja tämän tuotemerkin voimalla visioidaan Porin tulevaisuutta, jossa areenakin on vain osa suurta elämyspuistoa, viihdekulttuuripalveluita, joissa Kankaan mukaan ovat Porin mahdollisuudet. Savupiipputeollisuuden tilalle ei tule savupiipputeollisuutta. Sisältöjen tuotantoa sen sijaan tarvitaan.
Tai vielä laajemmin puhutaan kaupunkipuistosuunnitelmasta, josta luotojen aluekin on vain osa. Luotojen alue tarjoaa tilaa visioille. Kuten Jyrki Kangas sanoo, ei Kirjurinluotoakaan nykyisellään olisi ilman ihmiskäsiä. Ja nyt sitä halutaan suojella, se on tärkeä osa kaupunkia.

- Kaikkine aputiloineen ja huvipuistoineen, leirintä- ja parkkialueineen puhumme sadan hehtaarin alueesta. Tavoittelemme tähän kaupunkipahaseen muutamaa suurtapahtumaa, jotka elättäisivät kaupunkia neljä kertaa Pori Jazzin volyymilla. Silloin koko kesäsesonki riittäisi elättämään yrittäjiä koko vuoden, Jyrki Kangas hahmottelee.

© Copyright Pori Jazz