2000*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2000_hakala.jpg [1] => ./images/2000_halonen.jpg [2] => ./images/2000_jazzkatu.jpg [3] => ./images/2000_kuumis.jpg [4] => ./images/2000_vilvoittelua.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2000.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2000

Päivästä päivään ja yöstä yöhönIlari Tapio SK 15.7.2000

Minne mennä, kas siinä jazzpulma varsinkin, kun rahaa ja aikaa on rajallisesti. Hyvät neuvot saattavat siis olla tarpeen ellei kaveri, puoliso, seurue, työnantaja tai yhteistyökumppani ole päättänyt kohdetta valmiiksi.

Päivästä päivään ja yöstä yöhön tarjolla on muun muassa kuubalaisen musiikin eliittiä sekä huikea leegio maailman parhaita trumpetisteja. Torviteemalla Pori Jazz haluaa kajauttaa fanfaarin Louis Armstrongin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. "Satchmo" oli jazztrumpetin Kekkonen, millennium-mies hänkin.

Keskiviikko on vielä lämmittelypäivä. Illalla odotukset ovat kuitenkin korkealla, kun peräti 12-miehiseksi laajentunut Bomfunk MC's kohtaa Porissa viime kesänäkin tilittäneen newyorkilaisen rapparin Lord Jamarin katupojat WORKShopissa.

Toinen jännittävä kohtaaminen on luvassa teatterissa. Radiomafian siipien suojaan päässyt Ultra Music ylpeänä esittää Uri Cainen klassikkoprojektin, jossa jenkkipianistin ennakkoluuloton ensemble päivittää J.S. Bachin Goldberg-muunnelmia.

Laura Voutilainen on Promenadisalissa tyystin toisenlaisen haasteen edessä. Mainettaan monipuolisempi laulajatar ja Erik Lindström tulkitsevat jälkimmäisen mannermaista iskelmäjazzia Pori Big Bandin solisteina.

Jazzien kuubalaisteemaan voi hakea tuntumaa Keski-Porin kirkosta. Havana Voices on kuuden mcferriniläisen kultakurkun accappella-ryhmä.

Torstaina jokisuistossa on jo täysi rähinä päällä. Kirjurinluodon avauskonserttia leimaa tuttuun tapaan aikuinen rock. Sitä anniskelevat muiden muassa luonnikkaan uuden albumin julkaissut Jeff Healey Band ja discofunkin veteraaniryhmä Kool & The Gang sekä Toto-kitaristi Steve Lukatherin ja Johnny Winterin (toivottavasti vetreämmän) veljen Edgarin kimppa.

Illanviettomahdollisuudet ovat kiinnostavampia. Taatusti erilaisia rajatapauksia ovat teatterissa puolalaistrumpetisti Tomasz Stankon tähdittämä tribuutti edesmenneelle Edward Vesalalle sekä yhtä villin vaskisylinterimiehen Steven Bernsteinin orkesteri Hotel Jazzissa.

Illan kolmas trumpetisti on hip-hopin rytmiikkaa ja rapin verbaliikkaa Sony Jazz Centerissä hyödyntävän ranskalaisen Erik Truffaz'n kvartetti, jota täydentää Regina Carterin moni-ilmeinen viulismi. Ja vielä neljäskin trumpetisti! Mark Ishamin linjakas kvintetti tyylittelee Promenadisalin kakkoskonsertissa Uri Cainen uusinnan ja rumpali Bobby Previten äärettömän jazzmodernismin jälkeen.

WORKShopin voi jättää torstai-iltana väliin, vaikka mieli tekisi antautua Porissa toista kertaa relaavan Dr. Johnin ellingtonilaiselle voodoolle. Tohtori jakelee näet troppejaan myös perjantaina Kirjurinluodossa. Ulkoilmakonsertin toinen vetonaula on tietenkin Juan De Marco's Afro Cuban All Stars ja ehkä myös pohjoisespanjalaista säkkipillitraditiota (sic!) syntetisoineen Hevian 20-henkinen orkesteri. Peräti yhdeksän puhkupilliä käsittävä kokoonpano (v)ihastuttaa myös WORKShopissa illalla.

Jos tehdashallin raskaat huvit eivät innosta, suunta kannattaa ottaa vanhaan teurastamoon eli Sony Centeriin, jossa Ishamin ja Previten pumput saavat rinnalleen taas uuden trumpetistin, todellisen legendan Freddie Hubbardin ja hänen New Jazz Composers Orchestransa.

Suzanne Vegan Promenadi-konsertteihin lienee liki mahdotonta saada lippua, mutta teatterissa Tim Hagansin modernin sekstetin seikkailuhenkinen gonzo-jazz on erinomainen vaihtoehto. Ja mitäpä muuta Hagans soittaa kuin trumpettia.

Lauantai on se suuri Kuuba-päivä. Kirjurinluodossa hurmaavat Buena Vista Social Clubin vanhat herrat ja ikinuori Omara Portuondo eivät kuitenkaan enää esittelyjä kaipaa, ja WORKShopin kuubalaiseen yöhön on liputtomien turha haikailla. Loppuunmyyty!

Sen sijaan Kirjurin vähemmälle huomiolle jäänyttä toista pääesiintyjää Nicholas Payton Big Bandia pitää suitsuttaa. Nuoren huipputrumpetistin johtama soittokunta valvoo ja kehittää Louis Armstrongin perintöä. Sony Jazz Centerin iltamista vastaavat Tim Hagans sekä Béla Fleck & The Flecktones . Porissa aikaisemminkin vieraillut Fleck on banjovirtuoosi, jonka omaperäistä mutta helppotajuista sekahedelmäsoppaa sekoitetaan rytmivatkaimella, kumibassolla ja kuumailmapuhaltimella.

Promenadisalin alkuillan isäntiä ovat Jukka Perkon ja Severi Pyysalon Poppoo vieraineen. Kakkoskonsertti on taas kolmiventtiilisen juhlaa. Nimet Jon Faddis, Randy Brecker, Terell Stafford ja Lew Soloff takaavat trumpettijazzissa samanlaisen perinteisen luksuslaadun kuin Grand Hotel Ritz majoitusmaailmassa.

Pyhänä sama meno jatkuu Kirjurin leppoisammissa piknik-tunnelmissa. Päätöskonsertissa esiintyvät trumpettikvartetin lisäksi Freddie Hubbardin orkesteri, Béla Fleck & The Flecktones sekä mainio kuubalaiskokoonpano Los Van Van.

Eikä sunnuntaina sada. Aurinko paistaa ja onni, onni kukoistaa.

© Copyright Pori Jazz