2000*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/2000_hakala.jpg [1] => ./images/2000_halonen.jpg [2] => ./images/2000_jazzkatu.jpg [3] => ./images/2000_kuumis.jpg [4] => ./images/2000_vilvoittelua.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/2000.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 2000

Pori Jazz 2000 tuo ryhtiä jazztarjontaanJarmo Huida SK 31.3.2000

Trumpetti on tärkeä soitin ensi kesän jazzjuhlilla. Vähemmän jazzillinen anti ulottuu Suzanne Vegasta, Kool and the Gangin kautta Jeff Beckiin ja Steve Lukatheriin sekä laajaan afrokuubalaiseen osastoon.

Pori Jazz julkisti eilen ensi kesän ohjelmistonsa rungon. Kuubalaisten, Buena Vista Social Clubin ja Afro Cuban All Starsin, tulohan julkistettiin jo jokunen viikko sitten. Viikkoa myöhemmäksi (15.-23.7.) siirtyneen festivaalin tärkeimmät esiintyjät ovat koossa, joskin joitakin varmistuksia puuttuu vielä.

- Buena Vistan myynnin aloittaminen tammikuussa oli ilmiselvästi hyvä ratkaisu. Se oli myös asia, jota meidän ei tarvitse hävetä, sillä tässä on kyse ilmiöstä, jolla on myös taiteellista sisältöä, sanoo Pori Jazzin toimitusjohtaja Hannu Hakala.

Buena Vistan päivä on kuitenkin lauantai 22.7. Kirjurinluodossa ja samana yönä kuullaan lisää kuubalaisia - Afro Cuban All Starsia, Los Van Vania, Havana Voicesia sekä brasilialaista Jorge Benjoria - WORKShopissa, jonka 3 500 lipusta on enää 1 000 jäljellä. Koko festivaalin lipunmyynti käynnistyy 3. huhtikuuta. Klubeja myöten yksityiskohtainen ohjelma saadaan vasta myöhemmin keväällä.

Konserttipaikkojen suurin muutos koskee uutta Promenadikeskusta sekä Porin teatteria. Promenadisalissa esiintyy (21.7.) mm. nainen amerikkalaisen modernin laulaja/lauluntekijäperinteen kärjestä, Suzanne Vega. Porin teatterista taas tulee tuntuvan profiilin noston kokeneen kokeellisen jazzin tyyssija, jonka päänimiä kuullaan myös Promenadisalissa ja muilla estradeilla.

Hannu Hakala sanookin, että paineet ovat kovat molempien foorumien osalta, sillä juhlahan on saanut kritiikkiä sekä hyvän kuunteluympäristön puutteesta että kotimaisen jazzin syrjinnästä. Porin teatterin tarjonnan osalta tuottajaksi pestattiinkin Jyrki Kankaan tueksi Markus Partanen Radiomafiasta. Juhla levittäytyy nyt jokirannan lisäksi myös kävelykadulle ja näin laajentuneelle jazzkadulla sijoitetaan kolme ilmaista estradia. Kolmas ilmainen lava tulee kävelykadun ja Itäpuiston risteykseen.

Jazztrumpetisteja kuullaan ensi kesänä tuhti annos. New Orleansin perinnettä vaalii Nicholas Payton ja hänen uusi big bandinsä (Kirjuri 22.7.). The New Jazz Composers Orchestraa taas johtaa trumpetistilegenda Freddie Hubbard. Orkesterissa soittavat myös mm. trumpetisti David Weiss, saksofonistit Graig Handy ja Jimmy Green sekä basisti Dwayne Burno (Sony Jazz Center 21.7. ja Kirjuri 23.7.)

Nimimiehiä on mukana myös Louis Armstrongin syntymän 100-vuotisjuhlan nimissä koottu Trumpet Summit, jossa soittavat trumpetistit Jon Faddis, Randy Brecker, Lew Soloff ja Terrell Stuffor säestäjinään pianisti Cedar Walton, basisti Peter Washington ja rumpali Lewis Nash (Promenadisali 22.7.)

Trumpetisti on myös Mark Isham, joka tuo Poriin kvintettinsä. Hänhän on myös yksi Hollywoodin keskeisiä elokuvasäveltäjiä (Sony 22.7.). Manhattan Transferin jalanjälkiä astelevä Take 6 esittää siis vokaalijazzia (Workshop 21.7.). Jazzviulisti Regina Carterissa on Porissa kvintetti (Sony 20.7.).

Suuri uudistus on tapahtunut myös kokeellisen ja vaihtoehtoisen jazzin kentällä. Viime vuosien hapuilu on päättynyt ja käyttöön otetaan Porin teatterista nyt sekä iso että pieni lava ja jazzin rajoja haetaan sekä klassisen musiikin puolelta että uudesta klubimusiikista.

Porin teatterissa kuullaan mm. joulukuussa kuolleen Edward Vesalan muistokonsertti (Teatteri 20.7.), jossa esiintyvät sekä Pori Sinfonietta että Vesalan Sound & Furyn jäsenet. Luvassa on mm. kantaesitykset kahdellekymmenelle jouselle, kahdelletoista huilulle sekä kahdelle harpulle ja Vesalan viimeisen EMC-levytyksen julkistaminen.

Avantgardea edustaa myös amerikkalaispianisti Uri Cainen kahdeksanjäseninen yhtye, jossa ovat jäseninä mm. klarinetisti Don Byron, gambaviulua soittava Vittorio Ghielm sekä DJ Oliver. Projekti on nimeltään Bach-Goldberg Variations (Teatteri 19.7. ja Promenadi 20.7.).

Rumpali Bobby Previten uudessa Bumb The Renaissance Bandissa soittavat pasunisti Ray Anderson, basisti Steve Swallow, kosketinsoittaja Wayne Horvitz ja tenorisaksofonisti Marty Erlich (Promanadi 20.7.). Klubimusiikista ottavat puolestaan vaikutteita amerikkalaistrumpetisti Tim Hagans kokoonpanoineen (Teatteri 21.7.) sekä sveitsiläistrumpetisti Erik Truffaz kvintetteineen (Teatteri 21.7.). Suomalaisuutta edustavat Vesalan perinnön lisäksi mm. Markku Veijonsuo-Mika Rintala Duo sekä Reuna-yhtye, jossa soittavat Jarmo Saari, Teppo Mäkynen ja Teemu Korpipää.

Ultraan liitetään myös oheistapahtumia kuten esitelmiä elektronimusiikin luomisesta.

Kolme kovan luokan kitaristia esittäytyy myös jazzeilla. Viime kesänä odotettu Jeff Beck ulottaa nyt kiertueensa myös Poriin (Kirjuri 20.7.). Legendaarinen on myös Toto-kitaristi Steve Lukather, joka on lyöttäytynyt yhteen alttosaksofonisti ja laulaja Edgar Winterin kanssa (Kirjuri 20.7.). Tämän Winterin pitäisi olla paremmassa kunnossa kuin veljensä viime kesänä.

Viime kesänä raivoisalla esiintymisellään pientä onnekkaiden piiriä hämmästyttänyt nuori blueskitaristi Jonny Lang tulee nyt toistamiseen (Workshop 20.7.).

Myös banjomestari Bela Fleck ja hänen The Flectones-yhtyeensä ovat entisiä Porin kävijöitä (Sony 22.7. ja Kirjuri 23.7.). Samoin tuttu mies on Dr. John, jonka tuorein, kiitelty levytys tekee kunniaa Duke Ellingtonille. Tätä musiikkia kuullaan myös Porissa (Workshop 20.7. ja Kirjuri 21.7.). Soul ja funk -linjoilla on myös vanha kokoonpano Kool and the Gang (Workshop 21.7.) sekä vokalisti Randy Crawford (Workshop 21.7.).

© Copyright Pori Jazz