1979*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1979_finnair.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1979.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1979

Mustan militantin mielenosoitus
Sunnuntaiaamun aluksi Matti Laipio veti työväenopistossa lehdistökritiikkiä käsittelevää workshopia ja Seppo Lemponen esitelmöi viereisessä salissa transskriptiosta.

Klo 11 East Bottom Dixiemen laski kolmannen kerran jazznuotan kaupungin keskustassa. Kirjurinluotoon kerääntyi piknikkonserttiin yli 7 000 kuulijaa. Päätöspäivän sää oli erinomaisen aurinkoinen ja lämmin.

Keskipäivän ulkoilmatilaisuuden esiintyjät olivat Dollar Brandin orkesteri, Tapiola Big Band ja Maarit, Kalifornian yliopiston jazzjoukkue ja viimeisenä La Romanderie. Kaluston vaihdot mutta etenkin Dollar Brandin omavaltainen protesti venyttivät piknikkonsertin seitsemäksi tunniksi.

Eteläafrikkalainen Dollar Brand, musta aktivisti, esitteli Porissa epämiellyttävimpiä puoliaan. Kun bändiä Porin lentoasemalta noutanut naisopas kertoi bussimatkan aikana käytännön järjestelyistä - ensin kuvaukseen artistikorttia varten, sitten hotelliin ja ajoissa konserttipaikalle - johtaja ja muut bändin jäsenet eivät puhuneet sanaakaan.

(Lentoaseman huumekoirat ja passien tarkka silmäily oli miesten mielestä ollut kohtuutonta ja rasismia, ilmeni myöhemmin, ja katkeruus kohdistettiin festivaalin järjestäjiin)

Aavemaisen hiljaisen matkan jälkeen yhtye jäi paikoilleen bussiin eikä suostunut poistumaan kuvaukseen. Opas, erikoissairaanhoitaja, joka oli huolellisesti valittu juuri tähän tehtävään Afrikan-työkokemustensa perusteella ja rotujen välisten kahnausten taustojen tuntijana, oli kaikkensa yrittänyt, mutta turhaan. Puhumattomien, vihaa avoimesti ilmaisevien miesten edessä tyttö vihdoin luhistui ja itki hädissään bussissa.

Pelastamaan lähetettiin Matti Niittymäki, Pori Jazzin kokenein opas, monissa muusikkojen sekoittamissa liemissä keitetty jazzyhdistyksen hallituksen jäsen, koulutukseltaan psykologi ja ennenkaikkea: iso mies.
Matti selosti bändille rauhallisesti miten meillä Porissa menetellään, ja jos ei menetellä niin bussi ajaa Helsinkiin ja herrat ovat vapaat meidän puolestamme. Kehotti Dollar Brandia pyytämään anteeksi tytöltä ja käski kuljettajan ajaa hotelliin.

Myönnytyksenä kuvauskalusto siirrettiin hetkeksi hotelli Karhun Kruunuun. Dollar Brand kuitenkin kieltäytyi kuvauksesta: "Ei kuvata, minut tunnetaan". Porilaiset järjestysmiehet olisivat saattaneet olla eri mieltä.Homma jatkui normaalisti, mutta Dollar Brand sekoitti kostoksi sunnuntaikonsertin aikataulun soittamalla puolitoista tuntia yli hänelle varatun ajan, vaikka järjestäjät kävivät usein pyytämässä lopettamista.

Lippuja oli myyty 32 000, ja lukuisat ilmaistilaisuudet (niitä oli puolet kaikista Pori Jazz 79:n tapahtumista) mukaan lukien jazzyleisöä oli ollut yhteensä yli 47 000. Porissa arvioitiin juhlien kuluessa vierailleen lähes 15 000 vieraspaikkakuntalaista.

Pori Jazz 66 ry:n edustajat kertoivat, että juuri tämänkokoinen festivaali oli ihanteellinen järjestäjien kannalta. Läksyksi seuraavan festivaalin suunnitteluun tuli konserttiaikataulujen tarkistus pitkien viivästymisten välttämiseksi. Kangas oli tuonut Nizzan festivaaleilta ajatuksen kahdesta esiintymislavasta, jotka poistaisivat turhat vaihtotauot. Ajatus otettiin hallituksen piirissä innostuneesti vastaan.

© Copyright Pori Jazz