1977*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1977_friesen_teatterissa.jpg [1] => ./images/1977_jazzelokuvia.jpg [2] => ./images/1977_otavan_kellari.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1977.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1977

Jamit elpyvätTänä kesänä jamsession koki uuden tulemisen. Iltapaikoissa tapahtui myös varsinaista jamia, poikkeuksena vain Rantasipi. Lauantaina Puistokeskus syttyi jo kolmantena peräkkäisenä iltana kovaan menoon, jota vauhdittivat kotibändien lisäksi Ted Cursonin ja Art Blakeyn yhtyeiden muusikot ja Idrees Sulieman. Taas kerran ravintolaväki yritti lopettaa soiton katkaisemalla kello yhden aikaan sähköt, mutta meno jatkui samanlaisena pilkkopimeässä.

Pori Jazz 77 jatkui johdonmukaisena: juhlat myös päättyivät sateessa. Piknikkonsertin aloitti duo Barry Miles-Eric Kloss varsin Debussy-vaikutteisella soitannolla. Stanley Clarken yhtye jatkoi, kun sähköorkesterin kytkennät puolen tunnin asennusten jälkeen pelasivat. Loppujen lopuksi viivytyksessä oli enemmänkin kyse Clarken managerin viime hetken epäluuloista. Vihdoin yleisön rytmikäs ja vaativa "we want jazz" -huuto saattoi muusikot lavalle.

Konsertin jälkipuoliskosta huolehtivat neworleansjazzia edustava trumpetisti Wallace Davenportin orkesteri sekä Ted Curson yhtyeineen. Ted Cursonia oli alettu pitää jonkinlaisena Pori Jazzin maskottina, jokavuotisena harmittomana ja puuhakkaana jokapaikan muusikkona. Nyt Ted iski takaisin ja lujaa. Hän oli ensimmäistä kertaa liikkeellä oman orkesterinsa kanssa ja kuului monen jazzkriitikon mielestä festivaalin huipulle.

Yleisöä sateisella saarella oli parhaimmillaan vajaat 6 000 henkeä. Aurinko hämmästytti kuulijoita näyttäytymällä pariin otteeseen.

Vuosi 1977 oli Pori Jazz 66 ry:lle taloudellinen katastrofi. Ensimmäisen kerran festivaalien 11-vuotisen historian aikana säät olivat täydellisen kelvottomat koko juhlien ajan ja yleisömäärä jäi huomattavasti alle nollatulosrajan. Pori Jazzin yleisömäärä oli muutaman vuoden pyörinyt 50 000 hengen tuntumassa. Nyt näyttiin jäävän 35 000 henkeen. Vain yksi sisäkonsertti myytiin loppuun, eikä isoon jäähalliin ilmestynyt kuin 400 kuulijaa. Onnettominta oli, että juuri tänä vuonna opetusministeriö oli jäädyttänyt tukensa. Pori Jazz ei ollut 11 vuoden aikana nostanut myönnettyjä takauksia kuin kahtena vuonna. Juuri nyt ne olisivat olleet enemmän kuin tarpeen.

Jazzkirjoittajat ja muut asialle vihkiytyneet odottivat musiikillisesti varsin väritöntä ja yllätyksetöntä festivaalia. Jälkijutuissa kuitenkin todettiin usean esiintyjän ylittäneen odotukset. Jazzrockin osuus musiikkitarjonnasta oli melkoinen.

© Copyright Pori Jazz