1972*.jpg./imagesArray ( [0] => ./images/1972_cannonball_co.jpg [1] => ./images/1972_kirjuri.jpg [2] => ./images/1972_teatterissa_corea.jpg [3] => ./images/1972_teljanhovi_jamit.jpg ) ./images/postersArray ( [0] => ./images/posters/1972.jpg ) ./images/slogansArray ( ) ./images/slogans/enArray ( ) ./images/slogans/fiArray ( ) Pori Jazz History

History of Pori Jazz. International Festival Every Year in July

Festivaalivuosi 1972

Ministeri puuttuu jazzin asemaanPääkonsertin alkua oli siirretty kaksi tuntia edellisiä vuosia aikaisemmaksi eli kello 16:een, mikä osoittautui varsin onnistuneeksi ratkaisuksi. Sää oli kääntynyt loistavan aurinkoiseksi ja lämpimäksi, ja Kirjurinluodon nurmikot olivat ehtineet kuivua perjantain sateista. Yleisöä tuli jatkuvana virtana ponttoonisillan yli yhteensä 10 000 henkeä.

Pori Jazz 72:n pääkonsertin avasi opetusministeri, kirjailija Pentti Holappa. Hän totesi Porin jazzin ja suomalaisten muusikoiden poistaneen paljon jazzmusiikkiin kohdistuneita ennakkoluuloja. Holappa myös lupasi valtiovallan järjestävän lähiaikoina jazz- ja popmusiikin koulutuksen. Holappa kiinnitti huomiota jazzmusiikin rooliin alistettujen ja syrjäytettyjen edistyksellisenä musiikkina. Hän muistutti, että jazzihmiset varsin usein liittyivät yhteiskuntaa vastustaviin voimiin. Yleisö keskeytti Holapan puheen kolme kertaa raikuvilla aplodeilla.

Ensimmäinen mutta ei viimeinen kerta, kun ministeri esiintyi jazzjuhlilla. Tulevien vuosien julkkistungoksesta ei vielä ollut aavistustakaan, ja kuuluttaja Pekka Gronow totesikin, että ministerithän puhuvat yleensä vain oopperajuhlilla.

Konsertin aloitti Umeå Big Band Slide Hamptonin johdolla. Seuraavina olivat vuorossa Leo Wright ja Tete Montoliun trio sekä Oiling Boiling. Konsertin odotetuin huippuvieras oli Cannonball Adderleyn kvintetti. Päätösmusiikista vastasi Nordic All Stars.

Kun edellisvuoden pääkonserttia olivat leimanneet kehnonpuoleinen ilma, häiriköivät humalaiset ja oikuttelevat vahvistimet, Helsingin Sanomat varusti Pori Jazz 72 -pääjuttunsa otsikolla "Pori Jazzin iloinen lauantai: Tämän paremmaksi ei festivaalipäivä tule".

Yleisön joukossa viihtynyt Porin kaupunginjohtaja Heikki Koski uskalsi lupailla seuraavaksi vuodeksi kauan odotettua kiinteää siltayhteyttä Kirjurinluotoon.

© Copyright Pori Jazz